CEO Energean: Κλειδί η Ανατολική Μεσόγειος για προμήθεια Φ.Α στην Ευρώπη

«Πολλά έχουν γίνει για την αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να κοιτάξει και σε άλλες πηγές πιο κοντά της, όπως η ανατολική Μεσόγειος, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνοντας σύμβουλος της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας πετρελαίου

και φυσικού αερίου Energean.

Το ρωσικό αέριο «πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι», είπε ο Ρήγας, η εταιρεία του οποίου έχει πολλαπλά συμφέροντα σε έργα φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε στην Energy Source.

«Κάποιο φυσικό αέριο θα έρθει από τις ΗΠΑ, κάποιο από τη Βόρεια Θάλασσα, κάποιο από την Αλγερία και το Κατάρ. Αλλά η πλησιέστερη περιοχή με φυσικούς πόρους που μπορεί να γίνει προμηθευτής φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή είναι η ανατολική Μεσόγειος», είπε.

Το αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο κάνει ήδη το δρόμο του προς την Ευρώπη με τη μορφή LNG από την Αίγυπτο, τη μόνη χώρα στην περιοχή που διαθέτει εξαγωγική εγκατάσταση. Αντιπροσώπευε περίπου το 3 τοις εκατό του όγκου LNG που εισήγαγε η Ευρώπη το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ωστόσο, ο Ρήγας είπε ότι το φυσικό αέριο στην περιοχή ήταν ακόμα «υπερεξερεύνητο» και είχε τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Δεν νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει πλήρως τα 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά μπορεί να συμβάλει στη λύση που χρειάζεται η Ευρώπη».

Η Κύπρος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η οποία διαθέτει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμων αποθεμάτων, θέλει επίσης να γίνει νέος εξαγωγέας. Η νησιωτική χώρα επιδιώκει να συζητήσει με το Ισραήλ έναν αγωγό που στέλνει ισραηλινό αέριο στην Κύπρο για να υγροποιηθεί και να αποσταλεί στην Ευρώπη.

Η πολιτική ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην ταχεία ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της βόρειας Κύπρου που ελέγχεται από τους Τούρκους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ρήγας πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν η «έλλειψη προθυμίας από τους πολιτικούς στην Ευρώπη» να αναγνωρίσουν ότι ο κόσμος θα χρειαστεί να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει, αλλά δεν πρόκειται να γίνει εν μία νυκτί. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους μας, επομένως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους δικούς μας φυσικούς πόρους», είπε.

Αλλά το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει: πόσο φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο θα φτάσει στην Ευρώπη;

Μέλη της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια σημείωσαν σε μια έκθεση του Μαρτίου ότι «σε ένα επιθετικό χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη πεδίου» η περιοχή θα μπορούσε να έχει πλεόνασμα 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, αλλά πόσο από αυτό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο προς την Ευρώπη μένει να φανεί.

«Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά η Αίγυπτος, έχουν ισχυρή εσωτερική ζήτηση την οποία θα δώσουν προτεραιότητα οι κυβερνήσεις της περιοχής», πρόσθεσαν.

Και αν το αέριο επρόκειτο να έρθει μέσω LNG, ενός βασικά ανταλλάξιμου εμπορεύματος, το αέριο μπορεί να αποσταλεί στον πλειοδότη, ο οποίος μπορεί να μην είναι στην Ευρώπη. Ένας αγωγός θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά ένα έργο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά έχει αποδειχθεί δύσκολο λόγω της περιφερειακής πολιτικής και της απόστασης.

Επιπλέον, θα χρειαστεί η Ευρώπη το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο όταν ο κόσμος αναμένει αύξηση του εφοδιασμού LNG από άλλες πηγές όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ τα επόμενα πέντε χρόνια;

Ο Ρήγας είπε: «Χρειαζόμαστε πολλαπλές πηγές [φυσικού αερίου]. Γι' αυτό η ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική γιατί θα μπορούσε να είναι μία από τις πολλές».

Keywords
Τυχαία Θέματα