Brave New World: Πως τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν το Metaverse

Ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης του 2021.

Της Νατάσας Περδίου, Digital Director της Action Cyprus

Και σίγουρα συνεχίζει να κυριαρχεί στις συζητήσεις στον κόσμο του εμπορίου, της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και της ψηφιακής διαφήμισης το 2022. Η Disney σχεδιάζει ένα θεματικό πάρκο metaverse, η Nike έχει καταθέσει τέσσερις αιτήσεις εμπορικών σημάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εικονικά αγαθά με δυνατότητα λήψης και η Gucci

άνοιξε ένα κατάστημα με metaverse concept. Και αυτή είναι μόνο η αρχή του πανίσχυρου Metaverse.

Όπως σημειώνει το  Influencer Marketing Hub, η ίδια η λέξη προέρχεται από το ελληνικό πρόθεμα "meta" (πέραν) και το στέλεχος "verse" (σύμπαν). Στην κυριολεξία, σημαίνει «πέρα από το σύμπαν». Και αυτός ο χώρος, ένας σχεδόν απεριόριστος διαδικτυακός εικονικός κόσμος, αναμένεται να λάβει τεράστιες διαστάσεις. Το Bloomberg εκτιμά ότι θα φτάσει σε αξία τα $800 εκ. έως το 2024 ενώ ήταν πρακτικά αδύνατο να μην προσέξουμε τη μετονομασία του Facebook σε Meta τον περασμένο Οκτώβριο. Καθώς οι επενδύσεις σ’ αυτόν τον εικονικό χώρο συνεχίζουν να αυξάνονται, η Gartner ονόμασε πρόσφατα το metaverse ως μία από τις πέντε κορυφαίες αναδυόμενες τάσεις και τεχνολογίες για το 2022.

Αυτή η είδηση έχει τεράστια σημασία για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βλέπουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με το διαδίκτυο να αλλάζει εντελώς καθώς εισέρχονται σε έναν εναλλακτικό κόσμο όπου μπορούν να παίζουν, να συναθροίζονται και να κοινωνικοποιούνται. Και είναι επίσης μια τεράστια προσφορά για τα brands που πρέπει να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα αυτού του νέου τοπίου και να κατανοήσουν το πως να αξιοποιήσουν τη δύναμή του.

Καθώς οι γραμμές μεταξύ της εικονικής και της φυσικής πραγματικότητας ολοένα και θολώνουν και η τεχνολογία κάνει ένα τόσο τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, μπορεί να αναρωτιέστε πώς μπορεί να είναι εφικτό το μάρκετινγκ σ’ αυτό το εικονικό πεδίο; Για αρχή, το Metaverse θα απαιτήσει από τα brands και τις επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τις περισσότερες από τις τυπικές στρατηγικές και τεχνικές μάρκετινγκ. Σε σύγκριση με τη φυσική πραγματικότητα, τα brands θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα από το να εμφανίζονται απλώς στο newsfeed ή σε διαφημιστικές πινακίδες. Οι χρήστες θα απαιτήσουν καθηλωτικές εμπειρίες σε όλα τα στάδια της εξερεύνησης του Metaverse. Και αυτό σημαίνει ότι τα brands θα πρέπει να είναι έτοιμα να προσπαθήσουν να προσφέρουν τις πιο περιεκτικές εμπειρίες σε πραγματικό χρόνο. Επομένως, το μεγάλο ερώτημα είναι, πώς ακριβώς μπορούν οι επιχειρήσεις να συνδεθούν με πελάτες σε αυτό το εντελώς πρωτόγνωρο και διαφορετικό επίπεδο;

Ας πάμε λίγο βαθύτερα.

Εξοικειωθείτε με αυτή τη νέα πραγματικότητα για να αρχίσετε να συνδέεστε με το κοινό σας

Το κοινό σε πλατφόρμες που βασίζονται στο Metaverse είναι πολύ πιθανό να είναι παθιασμένο και πρόθυμο να εξερευνήσει.Σε τελική ανάλυση, ζούμε σε συναρπαστικούς καιρούς και οι νέοι καταναλωτές με άριστες γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας ανυπομονούν να αλληλεπιδράσουν με τα αγαπημένα τους brands με νέους, πρωτοποριακούς τρόπους. Υπάρχουν αμέτρητες πλατφόρμες και παιχνίδια υπό ανάπτυξη που θα συμπεριληφθούν στο Metaverse και προτείνουμε να αφιερώσετε χρόνο για να εντοπίσετε τα πιο επιδραστικά ή τα πιο σχετικά με το προϊόν σας. Βυθιστείτε σε αυτή τη νέα εικονική πραγματικότητα, μάθετε τη γλώσσα και συνδεθείτε με τους χρήστες ως μέρος αυτού του νέου ταξιδιού. Θυμηθείτε, βιώνετε αυτή την πραγματικότητα μαζί. Κάντε τη διαδικασία διασκεδαστική και ψυχαγωγική και οι πελάτες θα δουν αυτό που προσφέρετε υπό νέο πρίσμα.

2. Δουλέψτε πάνω σε μια αφήγηση που θα κάνει το brand σας μοναδικό

Η δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας στην αγορά δεν ήταν ποτέ εύκολη. Όχι μόνο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να διατηρήσετε τους υπάρχοντες πελάτες αφοσιωμένους ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να προσελκύσετε νέους. Αλλά σε ότι αφορά το Metaverse, αυτός ο νέος χώρος – με ενσωματωμένες αμέτρητες πλατφόρμες και τεχνολογίες – προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αμέτρητοι νέοι τρόποι για τα brands να δημιουργήσουν έναν εντελώς νέο χώρο με όσο το δυνατόν πιο δημιουργικό τρόπο, δεδομένου ότι οι επιλογές, όσον αφορά την εικονική πραγματικότητα, είναι πρακτικά απεριόριστες. Χρησιμοποιήστε ελκυστικά οπτικοακουστικά μέσα για να προσελκύσετε επίδοξους πελάτες στο Metaverse και να είστε σίγουρου ότι θα αρχίσετε να τραβάτε την προσοχή.

3.       Εξερευνήστε τη δύναμη των εικονικών εκδηλώσεων

 Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη φιλοξενία μιας εικονικής εκδήλωσης στο Metaverse, κάτι που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη βιομηχανία της μουσικής, της ψυχαγωγίας και των τεχνών (και όχι μόνο).  Πρώτον, είναι πολύ πιο προσιτή από μια εκδήλωση στον πραγματικό κόσμο και το κοινό δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο ή χρήματα για ταξίδια. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο Metaverse είναι εξωπραγματική. Όταν πραγματοποιήθηκε η ζωντανή συναυλία του Travis Scott στον εικονικό χώρο Metaverse του Fortnite, πάνω από 28 εκατομμύρια χρήστες παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω των ψηφιακών τους συσκευών. Όταν ο Lil Nas X φιλοξένησε μια συναυλία στο Roblox, πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν το εικονικό streaming. Όχι μόνο για συναυλίες, οι χρήστες του Metaverse μπορούν να απολαύσουν το πρόσθετο προνόμιο του να παίζουν παιχνίδια παρέα με άλλους χρήστες, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν ενδοεταιρικές δραστηριότητες, επετειακές εκδηλώσεις, εμπορικές εκθέσεις - οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες.

4.       Αποδεχτείτε τον νέο εικονικό influencer

Το μάρκετινγκ των influencers απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία στο Metaverse. Στον πραγματικό κόσμο, θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε με μια διάσημη προσωπικότητα, έναν ιντερνετικό σταρ ή με κάποιον με αρκετές χιλιάδες followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσετε το brand σας. Αλλά στο Metaverse, τον κύριο λόγο έχουν οι ψηφιακοί χαρακτήρες. Θα μπορούσαν να είναι εντελώς φανταστικοί ή να ελέγχονται από κάποιο πραγματικό πρόσωπο – αμφότερες οι παραλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από brands για σκοπούς μάρκετινγκ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εικονικοί influencers διαθέτουν ισχυρούς δεσμούς με τη Gen-Z (δηλαδή τους νέους 18-25 ετών) - ιδανικό για brands που αναζητούν νέους τρόπους σύνδεσης με ένα νεότερο κοινό. Πάρτε παράδειγμα τη Lil Miquela. Η απήχησή της στη Gen-Z και στους millennials είναι τόσο εντυπωσιακή που έχει ονομαστεί από το Time ώς ένα από τα 25 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο διαδίκτυο. Καθώς τα εικονικά avatars προωθούν μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο, αξίζει να εξοικειωθείτε με τις δραστηριότητές τους και τον τρόπο που συνδέονται με τους fans. Ρίξτε μια ματιά στη "Daisy" - μια εικονική influencer που δημιουργήθηκε από εκπτωτική ιστοσελίδα Yoox για να παρουσιάσει διάφορες μάρκες μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Tommy Hilfiger και Calvin Klein. Αξίζει επίσης να ελέγξετε την εικονική influencer της Puma στο Metaverse, τη Maya.

5.       Εξοικειωθείτε με νέες ευκαιρίες διαφήμισης

Όπως κάθε άλλος χώρος, το Metaverse είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να διαφημίσετε το brand σας και να προσεγγίσετε δυνητικά ένα τεράστιο κοινό – υπολογίζεται ότι πάνω από 110 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία μέχρι το 2023. Η αγνόηση των ευκαιριών διαφήμισης σ’ αυτόν τον εικονικό χώρο μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την επιχείρησή σας. Tα καλά νέα είναι ότι η μετατόπιση των πρακτικών ψηφιακού μάρκετινγκ στο Metaverse θα σας δώσει την ευκαιρία να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αναξιοποίητες δυνατότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Μάρκες όπως η Coca-Cola, η Volkswagen και η Samsung επενδύουν σε εικονικές διαφημιστικές πινακίδες για να τραβήξουν την προσοχή των πελατών σε διάφορα εικονικά παιχνίδια.

Τα Advergames είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλή τελευταία – μία τεχνική διαφήμισης όπου οι εταιρείς χρησιμοποιούν παιχνίδια για να προωθήσουν το λογότυπο, τα brands, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Το Tourism New Zealand/Play NZ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παιχνιδιού περιπέτειας που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας στους παίκτες την ευκαιρία να επισκεφτούν διάφορες τουριστικές τοποθεσίες και τους πιο ελκυστικούς προορισμούς με έναν νέο τρόπο. Η πολυτελής μάρκα μόδας, Louis Vuitton, έκανε επίσης πάταγο όταν παρουσίασε το Louis The Game πέρυσι για να γιορτάσει την κληρονομιά της μάρκας.

6.       Συνδεθείτε με το εμπόριο Metaverse

Το Metaverse δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με καταστήματα, να απολαύσουν εικονικές περιηγήσεις, να ρίξουν μια ματιά στα προϊόντα και να κάνουν αγορές από την άνεση του καναπέ τους -  μια ιδέα που θα ενθουσιάσει κάθε ένθερμο αγοραστή. Όπως επισημαίνεται από το AR/VR journey, το Metaverse γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της αμεσότητας του φυσικού λιανικού εμπορίου και της ευκολίας των διαδικτυακών αγορών. Πολλοί πιστεύουν ότι το μέλλον του καταναλωτισμού βρίσκεται ακόμη και στα καθαρά εικονικά προϊόντα, καθώς οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία στα ψηφιακά και λιγότερη στα φυσικά είδη. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τα brands και το brand marketing; Με απλά λόγια, το Metaverse προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για επέκταση και ενσωμάτωση του brand, καθώς οι χρήστες μπορούν να εμπλακούν ενεργά πλέον με προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή που ζούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξοικειωθείτε με τα υπέρ και τα κατά του Metaverse, οπότε ορίστε μια μικρή συμβουλή: Σκεφτείτε το Metaverse ως έναν ολοκαίνουργιο καμβά που μπορεί να χρησιμοποιήσει το brand σας για να δημιουργήσει νέες εμπειρίες στους πελάτες σας, να αλληλεπιδράσει με νέο κοινό, να ανανεώσει την εικόνα σας και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή του brand σας.

Δεν υπάρχει πραγματικά καλύτερος χρόνος για τα brands να καινοτομούν έχοντας κατά νου το Metaverse, μεταμορφώνοντας τα concepts, τις στρατηγικές και τις καμπάνιες μάρκετινγκ υπό το πρίσμα αυτής της νέας εικονικής πραγματικότητας. Αλλά προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε τολμηρή περιπέτεια στον “γενναίο νέο κόσμο”, πρέπει να εντοπίσετε με ακρίβεια τον στόχο που θέλετε να επιτύχετε μέσω του Metaverse μάρκετινγκ. Η εύρεση της σωστής βάσης απαιτεί υπομονή και προγραμματισμό για να τελειοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο το brand σας θα προσθέσει στην εμπειρία των χρηστών του Metaverse, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα σας καθώς ανταγωνίζεστε άλλες επιχειρήσεις που θέλουν κι εκείνες ένα κομμάτι από την πίτα.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με το μάρκετινγκ στο Metaverse, οι ειδικοί της Action Global Communications στην ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ για να σας βοηθήσουν. Επικοινωνήστε με τη Νατάσα μέσω email στη διεύθυνση [email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα
Brave New World,Metaverse