BOC:Μεγάλο επίτευγμα η ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Σημείο καμπής στην πορεία της Τράπεζας Κύπρου σηματοδοτεί η στόχευση της Τράπεζας να επιδιώξει ένταξη στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, δήλωσε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης της Τράπεζας Χριστάκης Πατσαλίδης.

Τρία χρόνια μετά τις άνευ προηγουμένου

αποφάσεις του Eurogroup του 2013 και την παραλίγο κατάρρευση της οικονομίας και καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ολοκληρώνει το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η πορεία προς τη χρηματαγορά του Λονδίνου αποτελεί το επιστέγασμα της πορείας ανάκαμψης του μεγαλύτερου τραπεζικού συγκροτήματος της Κύπρου. Αν επιτύχει, θα γίνει το πρώτο κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα που θα είναι εισηγμένο στην πλέον διεθνοποιημένη χρηματαγορά του κόσμου.

«Σκεφτείτε ότι αυτή η τράπεζα πριν τρία χρόνια τέθηκε υπό εξυγίανση και ήταν η μόνη τράπεζα που έγινε bail in και τρία χρόνια αργότερα να έχεις τη δυνατότητα να βρίσκεσαι στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αυτό σίγουρα είναι το επιστέγασμα, ένας ψήφος εμπιστοσύνης και αναγνώρισης της πορείας ανάκαμψης της τράπεζας», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης σε δηλώσεις που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τράπεζα Κύπρου ανακεφαλαιοποιήθηκε με ίδια μέσα υλοποιώντας για πρώτη φορά το εργαλείο του Bail-in, με αποτέλεσμα €3,9 δισεκατομμύρια από τις καταθέσεις πέραν των €100.000 μετατράπηκαν σε κεφάλαιο. Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε τις εργασίες της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με τον ELA ύψους €9 δισ, ανεβάζοντας τη συνολική εξάρτηση στην έκτακτη ρευστότητα στα 11,4 δισ. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, η Τράπεζα έχει καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια ύψους €1 δισ από ξένους επενδυτές, πέρασε με επιτυχία τα stress test που διενήργησε η ΕΚΤ το 2014 και ανέβασε τις προβλέψεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50%, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα έκδοση κεφαλαίου, ενώ ο ELA μειώθηκε κατά €8,1 δισ και στοχεύει πλέον στην πλήρη αποπληρωμή του μέχρι το τέλος του 2017.

«Δεν λέμε ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, αλλά βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης και το να εξασφαλίσεις έγκριση για ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στην premium κατηγορία και να έχεις τη δυνατότητα να ενταχθείς στους δείκτες Φούτσι (FTSE) είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την Κύπρο γενικότερα, αφού η εξέλιξη αυτή, πέραν από την Τράπεζα Κύπρου, δίνει αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο κ Πατσαλίδης.

Η Τράπεζα αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξή της στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς. Μάλιστα η ένταξη θα γίνει στην προνομιακή αγορά (premium segment), που δίνει πρόσβαση στους δείκτες Φούτσι (FTSE).

«Ο κύριος λόγος που πάμε στο Λονδίνο είναι η ρευστότητα του βρετανικού χρηματιστηρίου έτσι ώστε οι μέτοχοι να επωφελούνται από τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της μετοχής», πρόσθεσε ο κ. Πατσαλίδης για να συμπληρώσει: «Πιστεύουμε ότι θα έχει πολλά οφέλη μεσοπρόθεσμα για την τράπεζα για τους μετόχους μας και για την κυπριακή οικονομία».

Επεσήμανε δε πως η παρουσία της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου «προσδίδει αναγνωρισιμότητα και μεγαλύτερη αξιοπιστία στο θυγατρική μας τράπεζα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Bank of Cyprus UK Ltd, και θα βοηθήσει αναμφίβολα στην περαιτέρω ανάπτυξη των εκεί εργασιών στο συγκροτήματος».

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στο €1,3 δισ. Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας της κυπριακής χρηματαγοράς έχει ως αποτέλεσμα η διακύμανση στο χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να μην αντανακλά την πορεία της Τράπεζας.

«Θέλουμε η διακύμανση της μετοχής μας να αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας», είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Η παρουσία στην premium κατηγορία και η πρόσβαση στους δείκτες FTSE ανοίγει νέους δρόμους στην τράπεζα, αφού οι δείκτες αυτοί είναι διεθνούς εμβέλειας και παρακολουθούνται από θεσμικούς επενδυτές (index truckers), που συνήθως τοποθετούνται στις πλείστες μετοχές του δείκτη. Με τα σημερινά δεδομένα (ύψος κεφαλαιοποίησης) η τράπεζα θα μπορεί να ενταχθεί στον FTSE250 εφόσον πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Παράλληλα, η παρουσία στους δείκτες FTSE θα δώσει μεγαλύτερη προβολή, αλλά ταυτόχρονα θα θέσει την τράπεζα υπό συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει.

Τρίτο επίπεδο εποπτείας

Το Premium listing χαρακτηρίζεται από αυστηρότερους κανονισμούς εταιρικής διακυβέρνησης και από ρυθμιστικό πλαίσιο υψηλότερο σε απαιτήσεις από το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η τράπεζα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Αγγλίας (Financial Conduct Authority).

Όπως σημείωσε ο κ. Πατσαλίδης, η επιλογή της ένταξης στην προνομιακή αγορά προσθέτει ένα ακόμα στρώμα εποπτείας στην Τράπεζα Κύπρου.

«Άρα θα εποπτεύεσαι από έναν ακόμα επόπτη, ο οποίος είναι πιο αυστηρός από τους άλλους και πιστεύω ότι έχουμε να κερδίσουμε πολλά σαν Τράπεζα, αλλά και σαν χώρα όταν εποπτευόμαστε από έναν τέτοιο επόπτη», είπε.

Έξοδος από το ΧΑ μετά από παρουσία 16 χρόνων

Ο κ. Πατσαλίδης είπε πως πριν τη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η τράπεζα θα τερματίσει την παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ξεκίνησε το 2000, αφού πλέον δεν υπάρχει παρουσία στη χώρα.

Μετά την ένταξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πρόσθεσε, η κύρια εισαγωγή θα είναι η αγγλική χρηματαγορά με την παρουσία στο ΧΑΚ να θεωρείται δευτερεύουσα εισαγωγή (secondary listing).

Ανάδοχος της ένταξης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέλαβε η HSBC, ενώ η όλη διαδικασία υπόκειται στην έγκριση των μετόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα