Aναπέμπει τον νόμο αναστολής εκποιήσεων ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα ότι θα αναπέμψει πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νόμο για αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.

«Πρόθεσή μου είναι να αναπέμπψω το νόμο στη Βουλή γιατί θεωρώ ότι αδικαιολογήτως και χωρίς να συνεισφέρει τίποτε προς όσους θέλαμε να προστατέψουμε με δεδομένο ότι μη υπαρχόντων κανονισμών που να προβλέπουν για τον περί εκποιήσεων νόμο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο περί εκποιήσεων νόμος.

Συνεπώς ήταν αχρείαστη η αναστολή εφαρμογής του, αναστέλλετο από μόνος του», ανάφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τον απασχολεί το ότι «εμφανιστήκαμε ανταποκρινόμενοι στις προϋποθέσεις που έθεσε η Τρόικα προκείμενου να αντλήσουμε τα όσα είχαμε στη διάθεση μας και εμφανιστήκαμε με μια παραδοξότητα που μας εμφανίζει ασεβείς με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, επισημαίνοντας πως θα είναι θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων .

Εγκρίθηκε το τρίτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το τρίτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Πρόκειται για νόμο που τροποποιεί τον περί εταιρειών νόμο και εκσυγχρονίζει τη διαδικασία εκκαθάρισης εταιρειών.

Όσον αφορά τα δύο εναπομείναντα νομοσχέδια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα ετοιμαστούν το ένα περί τα τέλη Δεκεμβρίου και το άλλο αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής τα δύο πρώτα νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά τροποποίηση του νόμου περί εταιρειών για το οποίο η νομική υπηρεσία εκφράζει επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου οι οποίες προσκρούουν στο Σύνταγμα, ενώ το δεύτερο αφορά τη ρύθμιση του επαγγέλματος των συμβούλων αφερεγγυότητας.

Προϋπόθεση για ανάπτυξη η αποκατάσταση της αξιοπιστίας

Εξάλλου, σε ερώτηση για την απουσία αναπτυξιακών έργων και την κριτική που δέχεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως για να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις απαραίτητη προϋπόθεση θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επεσήμανε πως αυτό που μπορεί να σημειωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια και ενώ παρέλαβε μια οικονομία καταρρέουσα και ένα κράτος στα πρόθυμα χρεοκοπίας κατόρθωσε όχι μόνο να αναστρέψει τους αριθμούς αλλά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό τομέα, του κράτους με μια σειρά από θετικές θεωρήσεις της τρόικα, μια σειρά αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, με τον πλέον αυστηρό των κριτώ0ν, που είναι οι αγορές.

Ο Πρόεδρος τόνισε όμως πως «δεν είναι ο προϋπολογισμός που θα δώσει την ανάπτυξη σε ένα κράτος με μετρημένα τα όσα του απέμειναν, δηλαδή μετά κόπων και περισυλλογής να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις, τοκοχρεολύσια, μισθοδοσία, στην άσκηση επιβάλλονταν πολιτικών είτε αυτές αναφέρονται στη κοινωνική προστασία, είτε στην υλοποίηση του ΕΕΕ, είτε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε σε άλλες πολιτικές που να προστατεύσουν ή να συντηρήσουν τα υπάρχοντα ή να τα συγκρατήσουν».

«Θα ήταν εύκολο να μιλούμε για προϋπολογισμούς, με αριθμούς να ευημερούν πράγματι στον προϋπολογισμό, αλλά στην πράξη να μην μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα ανάπτυξης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι να ενθαρρύνουμε ξένες επενδύσεις, αλλά και ταυτόχρονα τη δημιουργία προϋποθέσεων έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν ώριμα έργα του ιδιωτικού τομέα».

Στις αγορές το 2015

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτό θα το καταφέρουμε το 2015 και άλλες προσπάθειες ενδεχόμενα εξόδου στις αγορές στις αγορές πάλι, έτσι ώστε μέσα από την άντληση κεφαλαίων να γίνει κατορθωτό να μπορέσουμε να επανέλθουμε στις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σταδιακή έξοδο από τα πραγματικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα