Aκντάγ: Στρατηγικής σημασίας η ‘ΤΔΒΚ’ για την Τουρκία

‘Στρατηγικής σημασίας’ χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα για την Τουρκία, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ, μιλώντας σε συνέδριο στην Κων/πολη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι εκεί ζουν οι αδελφοί μας».

Ο Ρετζέπ Ακντάγ χαρακτήρισε, μάλιστα, την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘κακομαθημένο παιδί της Δύσης’. «Η Ε.Ε. το έκανε επίτηδες και έτσι όλα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σηκώνονται χωρίς λύση», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, το κατά κεφαλήν εισόδημα στα Κατεχόμενα

είναι 13-14 χιλιάδες δολάρια και πως όταν φτάσει στα 20-25 χιλιάδες δολάρια, το πρόβλημα θα έχει λυθεί από μόνο του. «Δώσαμε νερό, κάναμε μια εξαιρετική δουλειά. Ο Αλλάχ να δίνει δύναμη στον Πρόεδρό μας, τον Πρωθυπουργό μας, τον Υπουργό μας», είπε ο Ρετζέπ Ακντάγ.

Όπως είπε, στα κατεχόμενα μεταφέρονται από την Τουρκία περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και από αυτό, τα 25-30 εκατομμύρια φτάνουν για τις πόσιμες ανάγκες, ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια μπορούν να δοθούν για την ύδρευση της Μόρφου και της Μεσαορίας. «Τουλάχιστον μια από τις δύο πεδιάδες μπορούμε να την υδροδοτήσουμε εντελώς», ανέφερε.

Είπε, ακόμη, ότι έχουν γίνει καλοί δρόμοι και τώρα θα μεταφέρουν και ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα είναι ακριβό και η τιμή του μπορεί να μειωθεί στο μισό. Θα κάνουν -όπως είπε- και νοσοκομείο, το οποίο σκέφτονται να το κατασκευάσουν με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. «Οι Ε/κ θα αισθάνονται την ανάγκη να πηγαίνουν εκεί για να λαμβάνουν υπηρεσίες. Όταν έχεις ανάγκη για υγεία σε ένα νησί, είναι δύσκολο να πας αλλού», εκτίμησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα