100χιλ Κύπριοι «στήνουν» αντιραντάρ – Οι προθέσεις Αρχηγείου

Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα γκρουπ στο κυπριακό facebook τους τελευταίους μήνες.

Το Cy Police Checkpoints μάζεψε τους τελευταίους μήνες κοντά στους 100 χιλιάδες ακόλουθους, αποτελώντας ουσιαστικά αν όχι το μεγαλύτερο τότε ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ ανά το παγκύπριο.

Οι χρήστες, αναρτούν καθημερινά φωτογραφίες και ενημερώνουν τους οδηγούς που υπάρχουν ραντάρ, τροχαία ατυχήματα, είτε αυξημένη κίνηση σε δρόμους της Κύπρου.

Μπαίνοντας στην

σελίδα, οι διαχειριστές του γκρουπ έχουν αναρτημένη μια δημοσίευση την οποία χαρακτηρίζουν ως κανόνες συμπεριφοράς των χρηστών εντός του γκρουπ.

Οι κανόνες απαγορεύουν τις βωμολοχίες, απαγορεύουν αναρτήσεις που αφορούν μπλόκα της Αστυνομίας για άλκοτεστ. Οι εν λόγω κανόνες απαγορεύουν επίσης δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων (για παράδειγμα φωτογραφίες με πρόσωπα). Οι διαχειριστές του γκρουπ επισημαίνουν ότι στους παραβάτες θα υπάρχει μόνο μια προειδοποίηση και ακολούθως θα υπάρξει διαγραφή από το γκρουπ.

Οι προθέσεις του Αρχηγείου

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη για το εν λόγω θέμα και ζήτησε λεπτομέρειες για το πώς χειρίζεται το θέμα η Αστυνομία και τι προθέσεις έχει το Αρχηγείο.

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία παρόντες ήταν η Τροχαία, το ΤΑΕ, το Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι λειτουργοί.

Το ζήτημα όπως τόνισε ο κ.Αγγελίδης δεν είναι σε καμιά περίπτωση το «κατέβασμα» του εν λόγω γκρουπ, αλλά η μελέτη για το πώς αξιοποιείται ένα εργαλείο σαν αυτό.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να διέπει σελίδες ή γκρουπ στο facebook αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση που σημειωθεί κάτι παράνομο το Ηλεκτρονικό Έγκλημα παρεμβαίνει άμεσα.

Η Κύπρος ζήτησε σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου συνδρομή της Europol αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται ότι η Europol διαθέτει αρκετά εργαλεία για τέτοια γκρουπ λόγω και της ύπαρξης σαφώς περισσότερων παρόμοιων «περιστατικών» σε χώρες του εξωτερικού.

Επισημαίνεται τέλος, ότι σε καμιά περίπτωση το εν λόγω γκρουπ δεν προκαλεί «πονοκεφάλους» στις αρχές, αφού στην μέχρι τώρα πορεία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν καταγράφηκε οποιοδήποτε αρνητικό περιστατικό εναντίον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα