AIPFE Κύπρου - Gender Diversity in Decision Making Positions

H AIPFE Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης παρουσίασε τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ‘Gender Diversity in Decision Making Positions’ στις 8 Οκτωβρίου, στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας.

Αρχικός σκοπός του προγράμματος ήταν η παράλληλη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε 7 χώρες της Ε.Ε. και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, με θέμα την αντιπροσώπευση και την ισότητα

των φύλων στον εργασιακό χώρο. Η ανάλογη εκπαίδευση και η συμμετοχή των δύο φύλων σε θέσεις λήψεως αποφάσεων αποτελεί σήμερα απώτερο στόχο του Προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οργανισμοί από την Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία και Λιθουανία, με συντονιστές την AIPFE-Συμβούλιο Ρουμανίας.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου, ανέφερε ότι το ζήτημα της πρόσβασης των γυναικών σε επιτελικές θέσεις ή σε ομάδες λήψης αποφάσεων είναι εξίσου σημαντικό όσο και της πρόσβασης των νέων.

Διαβεβαιώνοντας ότι η Τράπεζα προτίθεται να υιοθετήσει των κώδικα, η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής είναι από τα λίγα της ευρωζώνης με γυναίκες διοικητικούς συμβούλους, με μέσο όρο ηλικίας που δεν υπερβαίνει τα 40. Περιέγραψε ως ανάλογη και τη σύνθεση της ανώτατης διευθυντικής ομάδας, ενώ επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των νεοπροσληφθέντων στην Τράπεζα τον τελευταίο ένα χρόνο είναι γυναίκες.

Οι έννοιες της μη διάκρισης και ίσων ευκαιριών αποτελούν, για δεκαετίες τώρα, μέρος των βασικών αρχών της διεθνούς κοινότητας και έχουν τις ρίζες τους στις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της ισότητας. Οι πληροφορίες και οι εισηγήσεις για καλές πρακτικές που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας λειτουργούν ως πολύτιμο εργαλείο για τη σταδιακή διαμόρφωση της κουλτούρας ενός οργανισμού και των προσδοκιών του για το τι αποδέχεται ως επιτρεπτή συμπεριφορά σε σχέση με τη μη διάκριση, τις ίσες ευκαιρίες και τη διαχείριση της διαφορετικότητας.

«Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, θα χρειαστεί γύρω στα 100-200 χρόνια για να υπάρξει ισότητα στον εργασιακό χώρο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην περιμένουμε τόσο πολύ», κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑIPFE Κύπρου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα