6% κατεχόμενων ε/κ περιουσιών διαφιλονικούμενες ή αδήλωτες

Σχεδόν το 6% του συνόλου των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών είτε είναι διαφιλονικούμενες είτε δεν έχουν δηλωθεί καθόλου, δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή και το ζήτημα που προκύπτει από τις διαφιλονικούμενες περιουσίες στα κατεχόμενα προκαλεί τεράστια και αλυσιδωτά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους διεκδικητές όσο και ευρύτερα στο περιουσιακό, στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού.

Η κ. Αριστείδου είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Κτηματολογίου, σχεδόν το

6% επί του συνόλου των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών είτε είναι διαφιλονικούμενες περιουσίες (δηλαδή διπλοδηλωμένες) είτε δεν έχουν δηλωθεί καθόλου, γιατί οι ιδιοκτήτες τους είτε έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι τους δεν γνωρίζουν είτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν ξενιτευτεί και δεν επέδειξαν ενδιαφέρον ή ακόμη και αδιαφορούν για διάφορους λόγους.

Πρόκειται, είπε, για 8,387 υποθέσεις που αφορούν κατεχόμενες περιουσίες οι οποίες είναι διαφιλονικούμενες (διπλοδηλωμένες) οι οποίες αφορούν το 3% του συνόλου των ε/κ κατεχόμενων περιουσιών και άλλες πέραν των 8 χιλιάδων, που ξεπερνούν σε ποσοστό το 2,5%, αφορά περιουσίες οι οποίες παραμένουν αδήλωτες.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι, όπως εξηγήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κανένας δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει σε ποιον ανήκει μια διαφιλονικούμενη περιουσία, ενώ δυστυχώς αυτές αυξάνονται καθώς κατά καιρούς εμφανίζονται πρόσωπα τα οποία διεκδικούν περιουσίες οι οποίες είναι ήδη δηλωμένες, υποστηρίζοντας ότι τους ανήκουν.

“Και στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί κανένας αρμόδιος να αποφασίσει σε ποιον πραγματικά ανήκει, ενώ σε περίπτωση που εμφανιστεί με τεκμήρια, τότε οι αρμόδιοι τον παραπέμπουν σε προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων. Πάντως, προσωπικά, εκφράζω επιφυλάξεις στην περίπτωση αυτή, καθώς διερωτώμαι ποιος είναι αυτός που θα κρίνει ότι τα επιχειρήματα που προβάλλει ο νέος διεκδικητής είναι τεκμηριωμένα και βάσιμα για να τον προτρέψουν να προσφύγει στα δικαστήρια” είπε.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί με επιστολή στον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ώστε στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) να ζητηθεί από την τ/κ πλευρά να μας δοθούν τα βιβλία, τα μητρώα ιδιοκτητών των κατεχόμενων Κτηματολογίων Κερύνειας και Αμμοχώστου.

Παράλληλα, είπε ότι θα ζητηθεί και η παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί αυτό.

“Προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια και μέσο του κόμματος μου ώστε να το πετύχουμε. Αυτό εάν γίνει πιστεύω ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα και υποθέσεις που αφορούν διαφιλονικούμενες περιουσίες» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα