2η Ημερίδα «Το Τένις στην Κύπρο»

Με μεγάλη προσέλευση συνέδρων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (28/04) η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Ο.Α. Ελαιών



Το απόγευμα της Τρίτης (28/04) διεξήχθη η 2η Ημερίδα «Το Τένις στην Κύπρο» και με θέμα για το 2015 τη «Δημιουργία ενός τενίστα», με διοργανωτή τον Όμιλο Αντισφαίρισης Ελαιών και την Elite Photos Kallias. Η αίθουσα Πλην Δύο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μάζεψε πέραν των εκατό ατόμων, με την προσέλευση να ήταν πάνω από το αναμενόμενο -κάτι που ενθουσίασε τους διοργανωτές.

Και το σημαντικότερο, ο κόσμος συμμετείχε ενεργά, ένα γεγονός που φάνηκε από τις ερωτήσεις μετά το τέλος των εισηγήσεων.

Οι έξι εισηγητές
Στα πηγαδάκια στο διάλλειμμα αλλά και στο τέλος, το κυριότερο θέμα συζήτησης ήταν το επίπεδο των έξι εισηγητών και τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναλύονταν στους παρευρισκομένους. Πρώτος μίλησε ο Ιταλός ομοσπονδιακός μας προπονητής, Λούκα Τσεκατέλι, ο οποίος αναφέρθηκε στο κτίσιμο των τενιστών, τονίζοντας ότι «πρέπει να ακολουθείται ένα μακροχρόνιο πλάνο», αλλά και πως είναι σημαντικό «να δίνεται σημασία στη βελτίωση και όχι στα αποτελέσματα». Ο Ιταλός προπονητής αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία με την Ιαπωνέζα Μίκι Μιγιαμούρα την οποία ανακάλυψε σε ηλικία 13 ετών, και παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν είχε εμπειρία από το άθλημα από μικρή ηλικία, έφτασε πέρσι μέχρι το Νο310 του κόσμου, μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση.

Ο αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ, Δρ. Νίκος Καρτακούλλης, στάθηκε στη σημασία της διπλής καριέρας και στις προκλήσεις του συνδυασμού καριέρας με εκπαίδευση. «Πρέπει πρώτα να κτίσουμε τον άνθρωπο και τον αθλητή και μετά τον τενίστα», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Καρτακούλλης.

Ο αθλητικός ψυχολόγος και λέκτορας καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Κωνσταντίνος Τσουλούπας, μίλησε για τη διαχείριση άγχους και τη θετική σκέψη, λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να ηρεμούν και να δουλεύουν στην ανθεκτικότητα και τη σκληρή δουλειά». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το γράφημα του, όπου έδειξε πως για να φτάσει ένας τενίστας σε επίπεδο κορυφαίου πρωταθλητισμού, χρειάζεται να αφιερώσει δέκα χιλιάδες ώρες εντατικής προετοιμασίας, εκ των οποίων ένα κομμάτι 10% να εμπίπτει στην ψυχολογική υποστήριξη.

Η Ειρήνη Χρυσοχού, μητέρα του Πέτρου, στη δική της παρουσίαση αναφέρθηκε στην οικονομική υποστήριξη που απαιτεί η δημιουργία ενός τενίστα. Μέσα από τα γραφήματά της, προέκυψε πως ξόδεψε μέχρι στιγμής 300.000 ευρώ για την δημιουργία και καριέρα του γιού της. «Δεν μετάνιωσα λεπτό γι΄ αυτό το γεγονός», είπε.

Ο Δημήτρης Ηροδότου, προπονητής και ιδιοκτήτης του Herodotou Tennis Club, χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα του Πέτρου Χρυσοχού, είπε πως πρώτα πρέπει να κτίζεις τον αθλητή και μετά τον πρωταθλητή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των γονιών, λέγοντας πως «πρέπει οι γονείς να αποτελούν τσίρλιντερ και όχι να αναλαμβάνουν ρόλο προπονητή. Όπως δεν θα μπεις στην τάξη για να υποδείξεις στον καθηγητή τι να διδάξει, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στο κορτ».

Τελευταίος μίλησε ο Φώτος Καλλίας, ιδρυτής της Elite Photos Kallias, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δική του καριέρα και τους λόγους που σταμάτησε το τένις (τραυματισμός), στάθηκε στην επόμενη μέρα της καριέρας. «Ο τενίστας όταν σταματήσει, είτε μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο, σε συνάρτηση με τις σπουδές που ήδη έκανε, είτε να παραμείνει στο χώρο του τένις ως προπονητής ή λειτουργός». Ο ίδιος, όντας πλέον προπονητής, τόνισε ότι «η δεύτερη μου καριέρα στο τένις, με γεμίζει απόλυτα, αφού πλέον ζω τα ίδια όμορφα συναισθήματα, μέσω των παικτών που προπονώ. Η ικανοποίηση που νιώθω όταν μαθαίνω σε ένα 5χρονο να πηγαίνει από το Α στο Β, είναι η ίδια με το να έχω αθλητή στην ATP ή την WTA».

Μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι Audi, ΑΓΡΟΣ και Megabet Plus. Θεσμικοί υποστηρικτές ήταν ο ΚΟΑ και ο Δήμος Έγκωμης, επίσημος προμηθευτής η Pro Action και χορηγός φιλοξενίας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Alfa Sports TV, το Protathlima.com και το CyprusTennisSociety.com. Η ημερίδα οργανώθηκε από τη mediapro.

Οι χαιρετισμοί
Την παρουσία τους στην εκδήλωση έδωσαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ΚΟΕ, της ΟΑΚ και του Δήμου Έγκωμης, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό. Ο Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής, Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, μίλησε για τη χρηστή διοίκηση του τένις και τη σημαντικότητα του αθλήματος για την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τένις, κ. Φίλιος Χριστοδούλου συγχάρηκε την Ελαιών για την πρωτοβουλία, ενώ ο Δήμαρχος Έγκωμης, κ. Ζαχαρίας Κυριάκου, τόνισε ότι ο Δήμος του αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο του κυπριακού τένις, φιλοξενώντας το Εθνικό κέντρο, αλλά και το μεγαλύτερο τενιστικό κλαμπ του νησιού.

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αδικοχαμένου τενίστα της Ελαιών, Γιώργου Γκουγκούρη. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ο.Α. Ελαιών, Φοίβος Ζαχαριάδης, παρέδωσε στη μητέρα του Γιώργου ένα αναμνηστικό αγαλματίδιο, ζητώντας από την κ. Άντζι να το τοποθετήσει στο δωμάτιο του Γιώργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα