19 εκατομμύρια για το… '19

Η CABLENET MΠΗΚΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ «ΣΟΚΑΡΕΙ» ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ, ΜΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΕΧΑΣΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η CYTA, ΕΝΩ Η PRIMETEL ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ

Αν σκεφτεί κάποιος ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα

στην Ελλάδα, μια χώρα πιο προηγμένη ποδοσφαιρικά και με πληθυσμό δεκαπλάσιο της Κύπρου, που συνεπάγεται περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους, κυμαίνονται κάθε χρόνο στα 30 εκ. ευρώ, τότε είναι πασιφανές ότι τα ποσά που υπογράφονται στη χώρα μας είναι υψηλά

Προσφορές και συμφωνίες που προσεγγίζουν τα €19 εκ. τον χρόνο υπογράφονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπριακού ποδοσφαίρου από το 2019 και έπειτα. Τρελά λεφτά και νούμερα που… ζαλίζουν, κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες στις οθόνες μας, με τους τρεις «παίκτες» να έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα αέναο παιχνίδι διεκδίκησης με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση περισσότερων ομάδων, το οποίο σημαίνει εμπλουτισμό του τηλεοπτικού τους πακέτου και αυτό εν συνεχεία την ισχυροποίηση του ευρύτερου πακέτου ευρυζωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν. Και όπως φαίνεται εκεί είναι όλα τα λεφτά!

Κακά τα ψέματα, το κυπριακό ποδόσφαιρο διαθέτει αξιόλογες ομάδες και κάθε χρόνο γίνονται ορισμένα θεαματικά παιχνίδια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ούτε σε επίπεδο ποιότητας, ούτε σε επίπεδο ανταγωνισμού, αλλά ούτε και σε επίπεδο διοργάνωσης. Αν σκεφτεί κάποιος ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ελλάδα, μια χώρα πιο προηγμένη ποδοσφαιρικά, και με πληθυσμό δεκαπλάσιο της Κύπρου, που συνεπάγεται περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους, κυμαίνονται κάθε χρόνο στα 30 εκ. ευρώ, τότε είναι πασιφανές ότι τα ποσά που υπογράφονται στη χώρα μας είναι υψηλά. Οι εταιρείες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την προσέλκυση μιας λαοφιλούς ομάδας θα έχουν τον «κράχτη» που ζητούν, για να φέρουν πελάτες στην ευρύτερη πλατφόρμα τους. Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο, μπουκέτα καναλιών τηλεόρασης αλλά και διάφορα δώρα μπαίνουν σε ένα ελκυστικό πακέτο, με το οποίο ευελπιστούν να συντρίψουν τον ανταγωνισμό.

CABLENET

O νέος παίκτης

Ο νέος «παίκτης» ακούει στο όνομα Cablenet και, όπως και οι ανταγωνιστές της όταν ήταν νεοεισερχόμενοι, η εταιρεία επιχειρεί να «σοκάρει» τον ανταγωνισμό. Ήδη εξασφάλισε τα δικαιώματα του Ερμή Αραδίππου για 700 χιλιάδες ευρώ και του Άρη Λεμεσού για ποσό κοντά στις 500 χιλιάδες ευρώ για τις περιόδους 2019-2021 και έδειξε την πρόθεσή της να μπει δυνατά στο παιχνίδι. Όμως το μεγάλο «μπαμ» έγινε με το ηγεμονικό συμβόλαιο που πρότεινε στον ΑΠΟΕΛ, ώστε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την περίοδο 2019-2024. Όπως πληροφορούμαστε, το εν λόγω συμβόλαιο θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας. Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία πρότεινε στον ΑΠΟΕΛ πενταετές συμβόλαιο από το 2019- 2024 με την ομάδα να λαμβάνει 3 εκ. ευρώ ετησίως. Στην περίπτωση που η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα θα αμείβεται με άλλες 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ στην περίπτωση εισόδου σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ο ΑΠΟΕΛ θα λαμβάνει άλλες 50 χιλιάδες ευρώ. Επιπρόσθετα, υπάρχει ρήτρα στην περίπτωση κατάκτησης του κυπέλλου η ομάδα να λαμβάνει άλλες 50 χιλιάδες ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 3,2 εκ. ευρώ. Επίσης, το συμβόλαιο θα εμπεριέχει και άλλες επιμέρους εμπορικές συμφωνίες. Ανάλογη πρόταση έγινε και στην Ανόρθωση, με το ποσό να ανέρχεται στο 1,6 εκ. ευρώ.

Μιλώντας στη «Σ» ο Εμπορικός Διευθυντής της Cablenet, Περικλής Θεοδωρίδης, εξέφρασε την πίστη του ότι θα κλείσει σύντομα και το τυπικό μέρος των συμφωνιών με τις δύο ομάδες. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι έλαβε θετικά μηνύματα από τους διοικούντες των δύο σωματείων από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και σημείωσε ότι αισιοδοξεί να προχωρήσει η συνεργασία. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θεοδωρίδης, η εταιρεία του από τον Οκτώβριο μπαίνει και αυτή στην κινητή τηλεφωνία πλέον και θα έχει ένα άλλο σημαντικό «όπλο» που θα ενισχύσει τα πακέτα της προσφέροντας μια νέα επιλογή. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε δηλώσει πως θα δραστηριοποιηθεί αρχικά ως virtual operator και θα χρησιμοποιεί το δίκτυο της CYTA, το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο και θα δίδει τη δυνατότητα παγκύπριας κάλυψης. Απαντώντας σε ερώτησή μας, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι έγινε μελέτη βιωσιμότητας για την εταιρεία πριν να γίνουν οι προτάσεις στα σωματεία, επισημαίνοντας ότι με την υπογραφή των συμβολαίων θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες επέκτασης του δικτύου της Cablenet, ενώ την ίδια ώρα δεν απέκλεισε συνεργασία με την πλατφόρμα της Velister για παροχή premium περιεχομένου.

CYTA

«Ποντάρει» στην ΚΟΠ TV

H CYTA, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, δείχνει πως αν και έχασε δύο σημαντικές μάχες, δεν έχασε ακόμα τον πόλεμο. Ο ημικρατικός οργανισμός ουσιαστικά έπεσε θύμα ενός «τέρατος» που ο ίδιος δημιούργησε, καθώς ήταν ο πρώτος που «τίναξε» την μπάνκα στον αέρα τα προηγούμενα χρόνια, αγοράζοντας ακριβά τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων, ενώ σκόρπισε (βάσει εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή) και αρκετά ευρώ υπό μορφήν χορηγιών σε σωματεία. Όπως πληροφορούμαστε, η CYTA βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει με την ΚΟΠ TV για την τριετία 2019-2022. Πρόκειται για ένα ακριβό προϊόν, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 εκ. ευρώ τον χρόνο, όμως αφορά ένα ιδιαίτερα πλούσιο πακέτο, καθώς περιλαμβάνει ομάδες της πρώτης κατηγορίας όπως η ΑΕΛ, η Σαλαμίνα, η Άχνα, η Δόξα, η Αλκή και ο Ολυμπιακός. Ταυτόχρονα, οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι επιστρέφει ο Απόλλων Λεμεσού από την Primetel, ενώ θα υπάρχουν και εμπορικές ομάδες της Β’ Κατηγορίας. Αν τελικά εξασφαλίσει το εν λόγω πακέτο η Cyta θα παραμείνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καθώς θα έχει τα εντός έδρας παιχνίδια των προαναφερόμενων ομάδων και τα εκτός των περισσότερων από τις μεγάλες ομάδες. Αν μπει στην εξίσωση ότι οι φανατικοί λάτρεις του ποδοσφαίρου έχουν εισιτήρια διαρκείας των ομάδων τους για τους εντός έδρας αγώνες, αυτοί δεν αποκλείεται να επιλέξουν τη λύση της Cyta γιατί δεν θα χάνουν σχεδόν κανένα παιχνίδι της αγαπημένης τους ομάδας. Όπως και να 'χει, βάσει των εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, από την περίοδο 2011, οπότε και έγινε το deal με την αγορά δικαιωμάτων από την LTV μέχρι και το 2016, οι καθαρές ζημιές από το κόστος περιεχομένου ήταν συνολικά 17,6 εκ., ενώ από το 2004, όταν μπήκε στον «χορό» των δικαιωμάτων, οι ζημιές είναι άνω των 40 εκ. ευρώ. Στην περίπτωση που ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση έκαναν νέα συμφωνία με τη Cyta, τα έξοδα αυτά θα αυξάνονταν κατά πολύ. Από την άλλη φυσικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα στέκονται ως «αιχμή του δόρατος» στα πακέτα που προσφέρει ο ημικρατικός οργανισμός, εξ ου και η πρωτιά που διαθέτει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το Γραφείο του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων το τέταρτο τρίμηνο του 2016 πρώτη στα πακέτα ήταν η Cyta με μερίδιο 62,8%, ενώ δεύτερη η Primetel με μερίδιο 28,4% και τρίτη η Cablenet με μερίδιο αγοράς 8,8%.

PRIMETEL

Σταθερά βήματα

Η Primetel τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως το μοντέλο που ακολουθεί δείχνει πετυχημένο. Εξασφάλισε μέχρι τη σεζόν 2023-2024 τα δικαιώματα του μεγάλου της «όπλου», που ονομάζεται Ομόνοια, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του συλλόγου με τη CYTA. Την ίδια ώρα εξασφάλισε από το 2019 έως το 2024 τα δικαιώματα της ιδιαίτερα πετυχημένης και εμπορικής ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ βρίσκεται στο ακουστικό για πιθανές νέες συμφωνίες. Το ερώτημα είναι αν η εταιρεία θα προχωρήσει σε μια νέα προσφορά προς τον Απόλλωνα για τα δικαιώματα μετά το 2019, καθώς το συμβόλαιο φιλοξενίας της λεμεσιανής ομάδας στην πλατφόρμα της εκπνέει τότε. Επισημαίνεται ότι το deal με την Ομόνοια κυμαίνεται στα επίπεδα της τριετίας 2016-19, δηλαδή €1.750.000 τον χρόνο, ενώ με την ΑΕΚ ανέρχεται περίπου στο €1.5 τον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα