Συμμετοχή της ΕΕΛ/ΛΑΚ στο έργο HOMER

12:04 4/5/2012 - Πηγή: PC Nea
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση δράσεων ανοιχτού περιεχομένου και ανοιχτών δεδομένων συμμετέχει στο HOMER-MED (Harmonising Open Data in the MEditerranean through better Access and Reuse of Public Sector
Information).

Σκοπός του HOMER είναι η εναρμόνιση πολιτικών διάθεσης ανοιχτών δεδομένων στις μεσογειακές χώρες. Μέσα από την προώθηση μιας συντονισμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη της προσβασιμότητας και της περαιτέρω χρήσης των δημόσιων πληροφοριών και δεδομένων, στόχος είναι να υπάρξει επιτάχυνση της διαφάνειας και της ανταλλαγής των δεδομένων μεταξύ περιφερειών της μεσογείου, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία.

Το HOMER είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις κοινοτικές πολιτικές για την προώθηση της ευρύτερης περαιτέρω χρήσης των Πληροφοριών του Δημοσίου Τομέα (Public Sector Information).

Στο HOMER έχουν προσδιοριστεί τέσσερις βασικοί άξονες πληροφοριών γύρω από τους οποίους θα γίνει η εναρμόνιση, οι άξονες αυτοί είναι από τις κύριες προτεραιότητες στο πρόγραμμα των μεσογειακών κυβερνήσεων για τις επόμενες δεκαετίες:
-Περιβάλλον
-Τουρισμός
-Γεωργία
-Ενέργεια
Οι θεσμικοί εταίροι του έργου έχουν δεσμευθεί για την ενίσχυση της ψηφιακής διαφάνειας και προγραμματίζουν να διαθέσουν ελεύθερα σύνολα δεδομένων που καλύπτουν θέματα περιβάλλοντος, γεωργίας, τουρισμού και ενέργειας.

Στο πλαίσιο του HOMER θα συνταχθούν προτάσεις πολιτικής για την εναρμόνιση των δεδομένων των μεσογειακών χωρών τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν και πρότυπες εφαρμογές. Απώτερος στόχος του HOMER είναι τα ανοιχτά δεδομένα των εταίρων να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός Μεσογειακού Χώρου Πληροφοριών του Δημοσίου Τομέα.

Στο HOMER εκτός από την ΕΕΛ/ΛΑΚ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Συμμετέχουν επίσης άλλοι 16 φορείς από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρο, Σλοβενία και Αλβανία.
ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου© pcnea.blogspot.comdon't copy articles from pcnea.blogspot.com without permission
Keywords
Τυχαία Θέματα