Ηλεκτρονική διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων από την Γ.Γ. Εσόδων

16:31 15/5/2014 - Πηγή: PC Nea
Σε νέα φάση εισέρχονται οι Εφορίες καθώς και οι αρμόδιοι εισπρακτικοί φορείς, σύμφωνα με τη γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, αναμένεται ν’ αλλάξουν τα εξής: H λειτουργία των άμεσων κατασχέσεων για οφειλές προς το δημόσιο, οι ενημερώσεις για τις οφειλές στην εφορία, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακίνητης περιουσίας, το ηλεκτρονικό περουσιολόγιο ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί σχολή εκπαίδευσης υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφορίας:

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο:
Ηλεκτρονική καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Επίσης, θα καταγράφονται μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις.

On line ενημέρωση: Τακτική ενημέρωση των οικονομικών δεδομένων των φορολογουμένων.

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια: Οι οφειλέτες του δημοσίου θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά για το ληξιπρόθεσμο χρέος που έχουν.

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Δυνατότητα άμεσων αναλήψεων από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και για χρέη κάτω των 1000 ευρώ.

Μητρώο τραπεζικών καταθέσεων: On line σύνδεση του τραπεζικού μητρώου με τον φορολογικό μηχανισμό, ώστε να υπάρχει επαρκέστερη ενημέρωση των φορολογικών αρχών σχετικά με τις μεταβολές των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων.

Αξιολόγηση κινδύνου φοροδιαφυγής: Η αξιολόγηση θα είναι ανάλογη του είδους και του όγκου των συναλλαγών του φορολογούμενου καθώς και της πηγής του εισοδήματος του.

Διασταυρώσεις για ΚΤΕΟ: Συνεννόηση του Υπουργείου Μεταφορών με το Υπουργείου Οικονομικών (αρχείο οχημάτων) ώστε να καταγράφονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Υλοποίηση συστήματος ηλεκτρονικής ενημέρωσης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου που επιταχύνονται από το υπουργείο Οικονομικών: Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοσθεί μέσω ειδικής ιστοσελίδας.

Δημιουργία σχολής υπαλλήλων του φορολογικού μηχανισμού σε συνεννόηση με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

100% ηλεκτρονικοποίηση των φορολογικών διαδικασιών: Η υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα