Δωρεάν διάθεση του Cloud Vision API από την Google

12:03 10/12/2015 - Πηγή: PC Nea
Η Google διαθέτει δωρεάν σε developers το σύστημα που χρησιμοποιεί στην εφαρμογή Google Photos, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να διακρίνουν εικόνες και να εντοπίζουν πρόσωπα και μνημεία.

Συγκεκριμένα, το Cloud Vision API είναι το σύστημα που επιτρέπει στην εφαρμογή Google
Photos να ελέγχει όλες τις φωτογραφίες του χρήστη και να του παρουσιάζει, παραδείγματος χάρη, όλες εκείνες που απεικονίζουν τον σκύλο του (έπειτα από σχετικό αίτημα του χρήστη).

Επιθυμώντας λοιπόν να δώσει τις ίδιες δυνατότητες και σε άλλες εφαρμογές, η Google διαθέτει δωρεάν, προς το παρόν, το Cloud Vision API, δηλώνοντας ότι μελλοντικά θα παρουσιαστούν εκδόσεις επί πληρωμή.

Τα σύνολα ταυτοποίησης που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Cloud Vision API του επιτρέπουν να διακρίνει το βασικό αντικείμενο μιας φωτογραφίας, είτε πρόκειται για άνθρωπο, ζώο ή κτίριο. Ωστόσο, οι developers μπορούν να προσθέσουν τα δικά τους μεταδεδομένα, ώστε να δημιουργήσουν δικά τους σύνολα ταυτοποίησης.

Ο εντοπισμός προσώπων μπορεί να ανιχνεύσει πρόσωπα και να προσδιορίσει το συναίσθημα (εάν λόγου χάρη το πρόσωπο είναι χαρούμενο ή λυπημένο). Εντούτοις, δεν μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του προσώπου, καθώς δεν δημιουργεί βάσεις δεδομένων με τις φωτογραφίες.

Ακόμη, υπάρχει λειτουργία ασφαλούς αναζήτησης, την οποία η Google χρησιμοποιεί για να απομονώνει βίαιες ή ακατάλληλες για ανηλίκους φωτογραφίες. Προς το παρόν, απαιτείται ανάλυση της φωτογραφίας προτού υποβληθεί στο σύστημα. Μελλοντικά όμως, η Google πιστεύει ότι θα μπορούν να υποστούν επεξεργασία όλες οι φωτογραφίες που θα είναι αποθηκευμένες στο cloud storage.

Κανονικά, αυτού του είδους η επεξεργασία απαιτεί υψηλή υπολογιστική ισχύ, καθώς όμως βασίζεται στο cloud, οι απαιτήσεις του hardware μειώνονται αρκετά. Μάλιστα, η Google ενσωμάτωσε το εν λόγω σύστημα σε ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας μονάχα ένα Raspberry Pi και μερικές εκατοντάδες γραμμές κώδικα σε γλώσσα Python.

Οι πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πολλές. Παραδείγματος χάρη, η AeroSense, εταιρεία κατασκευής drones, χρησιμοποιεί ήδη το Cloud Vision API προκειμένου να οργανώσει τις χιλιάδες φωτογραφίες που συλλέγουν τα drones της.

insomnia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα