5ο Συνέδριο INFOCOM GREEN ICT 2013

21:05 29/3/2013 - Πηγή: PC Nea
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο όσο περνάνε τα χρόνια, καθώς η πληροφόρηση -χάρη και στη βοήθεια του Διαδικτύου, σχετικά με τα περιβαλλοντολογικά δεινά που ήδη υφιστάμεθα και μάλλον θα υποστούμε σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, πλέον «ξεχειλίζει», συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το συνέδριο InfoCom Green ICT 2013, που οργανώνει η Smart
Press σε συνεργασία με την ΕΜηΠΕΕ και το e-TEE και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, τομέα ιδιαίτερα κρίσιμου με οριζόντια και άκρως ευεργετική επίδραση σε πλήθος άλλων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη σ' αυτό τον πλανήτη και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Το 5o Συνέδριο Info Com Green ICT 2013 θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013.

Πού γίνεται;

Ξενοδοχείο Divani Caravel
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα

Ποιες είναι οι ώρες διεξαγωγής του Συνεδρίου;

Οι ώρες διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι από τις 09:30 (ώρα έναρξης εγγραφής των συνέδρων) μέχρι τις 18:30.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

1η ενότητα: Οι ΤΠΕ καταλύτης για την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής

Οι ΤΠΕ μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί διεθνώς για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής μέσω της βελτιστοποίησης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και νερό).

Κάποιες από αυτές τις λύσεις θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, εξασφαλίζοντας -πέρα από τα προφανή κέρδη για τον πλανήτη, που ελπίζουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές- άμεσα οικονομικά οφέλη και για όλους μας, σε μια εποχή που η ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο συντελεστή, τόσο στο κόστος της ζωής, όσο και του κόστους παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

Τα ευφυή δίκτυα (Smart Grids) -στα οποία και η χώρα μας κάνει πλέον τα πρώτα βήματα- εξορθολογίζουν τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως, αντίστοιχα, και των δικτύων ύδρευσης - φυσ. αερίου), ενώ οι τεχνολογίες M2M επιτρέπουν την επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συστημάτων (Machine-to-Machine), χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το αποκαλούμενο «Carbon War Room», που ιδρύθηκε από το δισεκατομμυριούχο Richard Branson με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων, εκτιμά πως κατά την τρέχουσα περίοδο χάρη στη χρήση τεχνολογιών Μ2Μ, η μείωση της κατανάλωσης παγκοσμίως θα φτάσει στο άθροισμα της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουν ΗΠΑ και Ινδία, μαζί!

2η ενότητα: Data Centres & Cloud Era

Στο σύγχρονο περιβάλλον (με τη μεταφορική και πραγματική έννοια της λέξης) η υιοθέτηση τεχνολογιών που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού είναι μονόδρομος.

Μια από αυτές είναι και το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), επειδή επιτρέπει τη μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών και τη μείωση της κατανάλωσης στα όλο και μεγαλύτερα (καθώς συνεχίζουμε να παράγουμε και να συγκεντρώνουμε καθημερινά κάθε λογής δεδομένα) Data Centers, λόγω οικονομιών κλίμακας και όχι μόνον.

Στο ίδιο μήκος κύμματος, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών επανασχεδιάζουν, τις υποδομές τους, αξιοποιώντας το διαδικτυακό πρωτόκολλο IPv6, ώστε να ανταπεξέλθουν στη διαφαινόμενη έκρηξη του αριθμού των κόμβων που θα διασυνδέονται πλέον στον παγκόσμιο ιστό.

Την ίδια ώρα, τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων αρχίζουν να ενσωματώνουν προσεγγίσεις Big Data Analytics, για την επεξεργασία και αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται συνεχώς.

Το εντεινόμενο ενδιαφέρον για λύσεις σχετικά με τη διασύνδεση και επικοινωνία των συσκευών, δικαιολογείται απόλυτα από τον εκρηκτικά μεγάλο αριθμό συσκευών, σταθερών και φορητών, που θα προστεθούν στη Διαδικτυακή κοινότητα ως το 2020, αριθμός που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια!

Ο συνδυασμός των υπερφορητών υπολογιστών, των smartphones, των tablets και των διασυνδεδεμένων συσκευών, μέσα στο γενικότερο οικοσύστημα των smart cities, οδηγεί εκ του ασφαλούς στην εκπλήρωση της προφητείας όχι πια για το Internet of Things αλλά για το Internet-of-Everything, ακόμα και μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.

Οι προοπτικές, οι τεχνικές προσεγγίσεις και οι υλοποιήσεις θα συζητηθούν από τους συμμετέχοντες αυτής της ενότητας.

3η ενότητα: The green, green grass of home!

Το Green, όπως ξέρουμε κι από τη Φυσική, κρύβει μέσα του πολύ blue... Η 3η ενότητα επιχειρεί να δώσει απάντηση στο καίριο ερώτημα πώς η ελληνική ψηφιακή κοινότητα αντιλαμβάνεται τις παραπάνω αλλαγές και αντιδρά στα διεθνή ερεθίσματα.

Έτσι, θα παρουσιαστούν δράσεις και έργα με υψηλό βαθμό καινοτομίας που στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην υλοποίηση πραγματικά «πράσινων» NOCs και Data Centers, στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διείσδυση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου (και -γιατί όχι;- του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου), στη γεωργία ακριβείας που οδηγεί σε φτηνότερα και ποιοτικότερα αγροτικά προϊόντα, στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, την εκπαίδευση, στην ανάπτυξη πρότυπων υπηρεσιών για έξυπνες πόλεις και στη χώρα μας.

4η ενότητα: The colour of the money is usually... green!

Κάθε νέα πρωτοβουλία και δράση, όμως, χρειάζεται την ανάλογη θεσμική υποστήριξη και τη δέουσα χρηματοδότηση, για να προχωρήσει, να σχεδιαστεί με τον πιο σωστό και αποδοτικό τρόπο και, τελικά, να υλοποιηθεί με επιτυχία.

Στην 4η ενότητα, εκπρόσωποι από πολλούς και διαφορετικούς χώρους (νομικοί, θεσμικοί, χρηματοδοτικά ταμεία κλπ.) θα συζητήσουν για τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την «πράσινη» ανάπτυξη και τον ρόλο των ΤΠΕ σ' αυτήν, θα αναζητήσουν από κοινού ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε ένα περισσότερο εξωστρεφές πλαίσιο και θα προτείνουν λύσεις για κάθε περίπτωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα