Υπάρχουν και πιο ακριβές χώρες από την Ελλάδα

Το μέσο πασχαλινό καλάθι κοστίζει περίπου 59,10 ευρώ, ενώ αν κάποιος καταναλωτής επιλέξει έξυπνα, τότε το ελάχιστο πασχαλινό καλάθι μπορεί να κατέβει ακόμα και στα 52,23 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που προκύπτει από έρευνα τιμών προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα σουπερ μάρκετ) και πραγματοποιήθηκε με δείγμα από όλη τη χώρα για το Πάσχα 2011.

Η έρευνα βασίζεται σε
πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) την περίοδο 18-19 Απριλίου 2011 και τα προϊόντα που αναλύθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά πασχαλινά προϊόντα για τους Έλληνες καταναλωτές και η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς με πολυετή εμπειρία στον χώρο.

Επίσης, από το ινστιτούτο δίδεται και μια δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο και από την οποία προκύπτει ότι κατά μέσο όρο οι μέσες τιμές τυπικού καλαθιού σουπερμάρκετ στην Ελλάδα είναι μικρότερες της Αγγλίας και της Ισπανίας

Όσον αφορά τις τιμές του Πάσχα ιδιαίτερα για τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι που έχουν το μεγαλύτερο εποχιακό ενδιαφέρον και σημαντικό ειδικό

βάρος στο πασχαλινό καλάθι, εκτιμάται ότι αυτές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών και κυμαίνονται

στα σουπερμάρκετ: για το ελληνικό αρνί από 7,49 έως 8,49 ευρώ το κιλό και για το ελληνικό κατσίκι από 8,49 έως 9,24 ευρώ το κιλό.

Σημαντικό στοιχείο χαρακτηρίζει η μελέτη ότι το καλάθι κατά μέσο όρο είναι φθηνότερο κατά 3-3,5% σε σχέση με το 2010 και σημειώνεται ότι εάν δεν υπήρχαν και αυξήσεις του ΦΠΑ, τότε το φετινό πασχαλινό καλάθι είναι φθηνότερο κατά 6-7%.

Μέσες τιμές τυπικού καλαθιού σουπερμάρκετ σε Ελλάδα, Αγγλία και Ισπανία

Η Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερο μέσο καλάθι νοικοκυράς από την Αγγλία (κατά 16% περίπου) ενώ έχει και ελαφρώς χαμηλότερο καλάθι με την Ισπανία (κατά 2% περίπου). Τα προϊόντα που επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά τα αποτελέσματα της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες (λόγω της συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα μεγάλης χρηματικής αξίας τους) είναι τα απορρυπαντικά και το ελαιόλαδο.

Όσον αφορά τα απορρυπαντικά, στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από κάποιες αλυσίδες. Όσον αφορά το ελαιόλαδο, τα αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής ποιότητας ελαιόλαδου, αφού στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται ευρέως και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα.

Αυτό προκύπτει από οργανωμένη έρευνα σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2011 με την Αγγλία και την Ισπανία, από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ ανά χ
Keywords
Τυχαία Θέματα