«Βουτιά» των τιμών των πρώτων υλών

Οι τιμές των πρώτων υλών, που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια, υπέστησαν χθες πτώση - ρεκόρ και συνεχίζουν την υποχώρησή τους σήμερα, λόγω ανησυχιών στους επενδυτές για την ισχύ της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times με τίτλο: «Το πετρέλαιο οδηγεί σε βουτιά τις τιμές των εμπορευμάτων» αναφέρει ότι
χθες παρατηρήθηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές οι μεγαλύτερες πωλήσεις εμπορευμάτων την τελευταία διετία, μετά από τα δυσμενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και το μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι δεν είναι πιθανή νέα αύξηση του επιτοκίου του ευρώ τον Ιούνιο, το οποίο οδήγησε στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, οι οποίοι είχαν αγοράσει πετρέλαιο για να επωφεληθούν από την υποχώρηση του δολαρίου, προχώρησαν σε πωλήσεις, ωθώντας προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου μπρεντ περισσότερο από 12 δολάρια το βαρέλι - πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε απόλυτους όρους. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε περαιτέρω κατά 2,85% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 108 δολάρια το βαρέλι. Απότομες μειώσεις σε όλα τα εμπορεύματα, από το κακάο και το χαλκό έως το ασήμι και το χρυσό, μπορεί να σημάνουν, σημειώνει το δημοσίευμα, το τέλος ενός ράλι τιμών που ώθησε τις τιμές πολλών πρώτων υλών σε τιμές ρεκόρ.

Αυτό που περιγράφηκε από έναν αναλυτή ως «τρομακτικό ξεπούλημα», ξεκίνησε από το ασήμι, η τιμή του οποίου πλησίασε την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό ρεκόρ των 50 δολαρίων ανά ουγγιά, καταγράφοντας μία φρενήρη άνοδο της τάξης του 175% σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι "μικροί" επενδυτές, οι οποίοι είχαν μπει στην αγορά του πολύτιμου αυτού μετάλλου τους τελευταίους μήνες, έσπευσαν να πωλήσουν, φοβούμενοι μεγάλες ζημιές. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του ασημιού να μειωθεί κατά 12,9% χθες , κάτω από τα 35 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες κατά 3,6% και σήμερα συνέχισε την πτώση του κατά 0,7%, με την τιμή του το μεσημέρι να κυμαίνεται περί τα 1.480 δολάρια το βαρέλι.
Keywords
Τυχαία Θέματα