Βελτίωση λειτουργίας των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας

Η ενοποίηση της προνοιακής πολιτικής με την υπαγωγή της στις αρμοδιότητες ενός μόνο υπουργείου, η ενοποίηση των φορέων και των προνοιακών ιδρυμάτων και η σύμπτυξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις κοινωνικές παρεμβάσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, είναι οι τρεις άξονες της πολιτικής που στοχεύει στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας.

Στους στόχους αυτούς αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος
κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων από το χώρο της κοινωνικής φροντίδας και της αναπηρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται πέντε υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας) στην προνοιακή πολιτική διότι αυτό δημιουργεί δυσλειτουργία και τόνισε ότι αρμόδιο θα πρέπει να είναι πλέον ένα μόνο υπουργείο. Η οριστική απόφαση για το ποιο θα είναι αυτό το υπουργείο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ Λοβέρδο η πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ Παπακωνσταντίνου είναι να δοθεί η αρμοδιότητα στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι ο χώρος των προνοιακών φορέων είναι πολυδιασπασμένος καθώς σήμερα υπάρχουν 101 ΝΠΔΔ και πολλά ιδιωτικά (συνολικά πάνω από 400), και τόνισε ότι όπως θα γίνει ενοποίηση στο χώρο της προνοιακής πολιτικής έτσι θα πρέπει να υπάρξει και ενοποίηση του κοινωνικού χώρου. Αναφερόμενος στις κοινωνικές παρεμβάσεις που αφορούν το χώρο της αναπηρίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσκολεύουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και από 10 που είναι σήμερα να συμπτυχθούν σε 2 ή 3.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε σήμερα γιατί λιγοστεύουν τα χρήματα και περισσεύουν οι ανάγκες» είπε ο κ Λοβέρδος καλώντας τους εκπροσώπους των φορέων που μετείχαν στη σύσκεψη να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε στα τέλη του καλοκαιριού να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων που μετείχαν στη σύσκεψη σε μία νέα συνάντηση σε 15 ημέρες από σήμερα στην οποία θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν οι προτάσεις τους, ώστε στις 30 Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα προνοιακά ιδρύματα και τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το θέμα της δημιουργίας δημοσίου Κέντρου Αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα και τονίστηκε ότι ενώ θεμελιώθηκε το 1991 Κέντρο Αναπηρίας δίπλα στο ΑΧΕΠΑ, ουδέποτε ολοκληρώθηκε και έκτοτε παραμένει ημιτελές και σήμερα χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η κοινωνική πρόνοια είναι εθνικό θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα