Το Βερολίνο υποστηρίζει τις προτάσεις του Παρισιού

Η Γερμανία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας για την ενίσχυση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, δήλωσε σε γαλλική εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

"Η πρόταση της Γαλλίας έγκειται στο να καταστεί πιο ευέλικτη η συνθήκη του Σένγκεν που έχει ένα κενό: δεν προβλέπει την περίπτωση που μια χώρα μέλος δεν τηρεί την υποχρέωσή της να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορά της. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της
Γαλλίας που έχει στόχο να καλυφθεί το κενό αυτό", λέει ο Φρίντριχ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Λε Φιγκαρό".

"Η αρχή της ελευθερίας της κυκλοφορίας στους κόλπους της ΕΕ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία, που αποφασίσθηκε από τον (πρώην καγκελάριο της Γερμανίας) Χέλμουτ Κολ και τον (πρώην πρόεδρο της Γαλλίας) Φρανσουά Μιτεράν, είναι ένα από τα πιο χειροπιαστά κεκτημένα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης για τους συμπολίτες μας".

"Όμως είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί το σύστημα Σένγκεν για να αντιμετωπίσει εξαιρετικές καταστάσεις", προσθέτει ο Φρίντριχ, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για μια διευρυμένη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της G8, που είναι κυρίως αφιερωμένη στα ναρκωτικά.

Περίπου 25.000 τυνήσιοι μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες εβδομάδες στο ιταλικό έδαφος λέγοντας πως θέλουν να πάνε στη Γαλλία, γεγονός που επέφερε εντάσεις ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη σχετικά με την τύχη τους.

Την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή πρότεινε, όπως ζήτησαν οι γαλλικές αρχές, να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία για την αποκατάσταση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν.

Μια συζήτηση προβλέπεται να διεξαχθεί για το θέμα αυτό με την ευκαιρία μιας έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες και μια πολιτική διαιτησία αναμένεται τον Ιούνιο με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε εξάλλου ότι "η Ιταλία δεν έχει κανέναν λόγο να διαμαρτύρεται για έλλειψη αλληλεγγύης".

"Μόλις 25.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή της δημοκρατικής εξέγερσης", υπογράμμισε. "Μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία μπορεί να υποδεχθεί χωρίς μεγάλη δυσκολία τους περίπου 10.000 ή 12.000 πρόσφυγες που επέλεξαν να μείνουν στο έδαφός της. Η αλληλεγγύη σημαίνει επίσης να τηρούμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν".
Keywords
Τυχαία Θέματα