''ΒΟΛΕΣ'' ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

16:02 10/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το αντίτιμο της ειλικρίνειάς του πληρώνει τώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο γερμανόφωνος Τύπος ασκεί μια δριμεία κριτική στο πρόσωπό του, με την ευκαιρία της πρόσφατης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο και την προσπάθεια απόκρυψής της.Υπενθυμίζεται σχετικά,...

ότι μετά από την ανάρτηση του επίμαχου δημοσιεύματος στο «Spiegel Online», οι υπουργοί και οι εκπρόσωποί τους αρχικά διέψευδαν ότι λάμβανε χώρα ειδική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο και μόνον ώρες αργότερα επιβεβαίωσαν την πληροφορία, διαψεύδοντας
ότι θέμα συζήτησης ήταν η επαναφορά της δραχμής. Το γεγονός ωστόσο, ότι ο Γκι Σίλλερ, εκπρόσωπος του Ζ.Κ.Γιούνκερ είχε δηλώσει την «κατηγορηματική του άρνηση» πως είχε συγκληθεί ειδική σύσκεψη και είχε χαρακτηρίσει «πλήρως εσφαλμένες» τις σχετικές πληροφορίες (Reuters), έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αναταράξεις.
Αναλυτικότερα, προ 20ημέρου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναγνώρισε ότι «πολλές φορές στο παρελθόν αναγκάσθηκε να πει ψέμματα», για να μην εκθρέψει φήμες και επειδή η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να συζητείται δημόσια. Σε «σκοτεινά και μυστικά δωμάτια» θα πρέπει να καθορίζεται η οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, είχε πει, για να αποφεύγονται τα παρατράγουδα των αγορών.
Ο προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζ.Κ.Γιούνκερ σε διάσκεψη που αφορούσε την οικονομική διακυβέρνηση, είχε υποστηρίξει πως «η νομισματική πολιτική είναι μια σοβαρή δουλειά, που θα πρέπει να συζητείται εμπιστευτικά στο Eurogroup» και είχε προσθέσει πως είναι πρόθυμος να δεχτεί την «προσβολή» πως έχει «ελλειμματικές δημοκρατικές αντιλήψεις». «Θέλω όμως να είμαι σοβαρός» είχε επισημάνει και είχε παρατηρήσει, πως οι εκτροπές σημειώνονται όταν τα θέματα δημοσιοποιούνται επειδή «ο καθένας μας, όταν συζητούνται τέτοια θέματα, θέλει να δείξει στο εγχώριο κοινό του ότι είναι ο καλύτερος του κόσμου».
Μετά ταύτα, η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» σχολιάζοντας τον «εμπιστευτικό» χαρακτήρα της σύσκεψης της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο απεκάλεσε τον πρόεδρο του Eurogroup «μάστορα του ψεύδους» και διαμαρτυρήθηκε για τη σύνθεση των συμμετοχών - ακριβέστερα, για το γεγονός ότι προσκλήθησαν οι μεγάλες χώρες και όχι «η Αυστρία ή Φινλανδία», γεγονός που «πολλαπλασιάζει τον σκεπτικισμό των πολιτών».
Η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επίσης, υποστηρίζει ότι «πλέον κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα τον Γιούνκερ, όταν μιλούν για τη σταθερότητα της ευρωζώνης», καταγγέλλοντας την «ανεύθυνη συμπεριφορά των ηγετών» που «απλά έλεγαν ψέμματα» την περασμένη Παρασκευή.
Keywords
Τυχαία Θέματα