Το Βερολίνο "ξεψαχνίζει" με δυσπιστία την επιστολή Σαμαρά

Το Βερολίνο παραμένει επιφυλακτικό έναντι της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν πρόκειται να την αξιολογήσουμε δημόσια» δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. Το μήνυμα που στέλνουμε στην Αθήνα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν την κρίνουμε «ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Απλώς ουδέτερα».

Η αξιολόγησή της, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει κατευθείαν από την τρόικα.
Και πάνω σε αυτήν θα στηριχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Eurogrοupp, η απόφαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης περί εκταμίευσης της έκτης δόσης και της περαιτέρω παροχής δανείων στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Άνγκελα Μέρκελ, που είχε ζητήσει την Τρίτη στη γερμανική Βουλή ευθέως από τον κ.Σαμαρά να συνυπογράψει μαζί με τους αρχηγούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ΛΑ.Ο.Σ ένα κοινό κείμενο αποδοχής των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου, επιμένει στην απαίτησή της, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Eurogroup.

Ανώτατος διπλωματικός υπάλληλος στο Βερολίνο διευκρίνισε πάντως, ότι η καγκελάριος δεν πρόκειται να «ψιλολογήσει» τον τρόπο αποδοχής της συμφωνίας. «Το βασικό για μας είναι να εξασφαλιστεί η συνέχεια της αποδοχής των συμφωνιών του Οκτώβρη, ανεξάρτητα από το πιο κόμμα γίνει μελλοντικά κυβέρνηση» είπε. «Αν κρίνουμε ότι οι εγγυήσεις που μας δίνονται είναι επαρκείς, δεν πρόκειται να επιμείνουμε στη μορφή της επιστολής».

Το ίδιο θέμα συζητείται πάντως αυτή την ώρα και κατά τη συνάντηση του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους ομολόγους του από την Ολλανδία Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ και τη Φιλανδία Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Μια πρόγευση για τη στάση που παίρνουν οι δυο τελευταίοι είναι οι δηλώσεις τους λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης: «Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κύριου Σαμαρά, διαφορετικά οι Έλληνες δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα με τίποτα» δήλωσεο ο κ. ντε Γιάγκερ. «Για τη Φιλανδία μπορώ να πω: Χωρίς τέτοια δήλωση (σ.σ.: του κ.Σαμαρά) δεν θα ψηφίσουμε υπέρ περαιτέρω βοήθειας για την Ελλάδα» πρόσθεσε η κ.Ουρπιλάιεν.

Ο ίδιος ο κ.Σόιμπλε, ως λέγεται, τείνει προς την αποδοχή της επιστολής Σαμαρά. Αυτό αναμένεται να παίξει - λόγω του μεγάλου πολιτικού βάρους της Γερμανίας - σημαντικό ρόλο και κατά τη σύσκεψη του Eurogroup.

Εγγύηση για θετική απόφαση για την Ελλάδα ωστόσο δεν είναι, αφού η απόφαση πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία. Και εκείνα τα κράτη-μέλη που θα μπορούσαν να πουν «όχι» στη βοήθεια - λόγω του κ.Σαμαρά - δεν είναι μόνο η Ολλανδία και η Φινλανδία. «Οι δυο αυτές χώρες το λένε απλώς ανοικτά» έλεγε αναλυτής. «Οι άλλες θα το πουν κρυφά, αλλά εξίσου σαφώς στη ψηφοφορία».
Keywords
Τυχαία Θέματα