Αναζητούν την "φόρμουλα" του "κουρέματος"

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Βασικό θέμα της συζήτησης που διεξήχθη ήταν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,
ως αποτέλεσμα των ζημιών που θα καταγραφούν.
Οι τραπεζίτες επιδιώκουν τον περιορισμό των απομειώσεων στα βιβλία τους από το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και αναζητούν μία φόρμουλα για να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα επιτύχει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι πρόκειται για μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή τα πάντα είναι «ανοιχτά».

Μείωση ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το προεδρείο της ΕΕΤ ότι θα τεθεί στην τρόικα το αίτημα για μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 10% στο 9%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια, λόγω του PSI αλλά και των νέων προβλέψεων που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να διενεργήσουν καθ΄ υπόδειξην της Τράπεζας της Ελλάδος, βάση της έκθεσης της Blackrock για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Εξάλλου, οι τράπεζες φαίνεται ότι πέτυχαν να πάει πιο πίσω κατά ένα τρίμηνο η εγγραφή των ζημιών λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς υπήρχε πίεση για την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα του εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα στήριξης των τραπεζών είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με κοινές μετοχές ή από το ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF).

Ο κ. Βενιζέλος δεν εμφανίστηκε αντίθετος στην προοπτική ενίσχυσης από το EFSF με προνομιούχες μετοχές, αρκεί να το δεχθεί η ΕΕ, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν δε θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση για να επιλεγεί αυτή η διαδικασία, μέσω της οποίας θα αποφευχθεί η κρατικοποίηση του κλάδου, θα δοθεί από την τρόικα.

Συμφωνία για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Στα «σκαριά» βρίσκεται και η υπογραφή μίας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Οι επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο. Το υπουργείο ζήτησε και έλαβε από τις τράπεζες στοιχεία για τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει έως σήμερα.

Μετά την επεξεργασία τους, αναμένεται η υπογραφή μίας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφώνει το πλαίσιο βάση του οποίου θα γίνονται οι αναχρημα
Keywords
Τυχαία Θέματα