Το ΠΑΣΟΚ θέλει τις "βαθιές ανάσες" στα νοικοκυριά

Σε λεπτή φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα και το ΠΑΣΟΚ τις παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς όπως τονίζεται από κύκλους της Ιπποκράτους στόχος του Κινήματος είναι «να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό
και όπως έλεγε σε συνεργάτες του θεωρεί ότι «τώρα υπάρχει η δυνατότητα να στηρίξει η τρόϊκα όσο γίνεται πιο προωθημένες πρωτοβουλίες» σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως, π.χ. για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ανεργία.

Ειδικότερα, μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες:

- για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα που δεν έχει νόημα να αντιδρά φοβικά, καθώς με τι ρυθμίσεις θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

- για τη μεταφορά πόρων ενός τουλάχιστον δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια φιλόδοξη παρέμβαση για τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 200.000 προσωρινών θέσεων απασχόλησης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να στείλει στην τρόικα σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει και το τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του, ότι τα μεγάλα μέτωπα αυτού του εξαμήνου είναι δύο: η ανάσχεση της ανεργίας και η αντοχή των επιχειρήσεων που πιέζονται σε όλους σχεδόν τους κλάδους, πλην του τουρισμού.

Γι αυτό και εκτιμά ότι, από την άποψη αυτή, «έχει μεγάλη σημασία να απεγκλωβιστούν το ταχύτερο οι τράπεζες από τα τεχνικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να στρέψουν πολύ πιο έντονα την προσοχή τους στις ανάγκες της αγοράς (κεφάλαια κίνησης, μείωση επιτοκίων κ.ο.κ.).

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο η τρόικα φάνηκε να δίνει μεγάλη σημασία στους νέους πλήρεις οργανισμούς των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων όμως και των περιφερειακών τους υπηρεσιών.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της Ιπποκράτους, στηρίζει συνεπώς όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού, καθώς και την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση γιατί θεωρεί, πρώτον, ότι έτσι προωθείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και, δεύτερον, ότι με το τρόπο αυτό μπορεί να σταματήσει η ανακύκλωση της συζήτησης για «συμβολικές» απολύσεις που δεν εντάσσονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγών στη διοίκηση.

Πάντως, η αντίδραση της Δικαιοσύνης στην αρχική εκδοχή της εφεδρείας, άλλη και στη νεώτερη εκδοχή της διαθεσιμότητας, ακριβώς επειδή είναι αποσπασματική, δεν βοηθά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που είναι αναγκαία προκειμένου να προσεγγισθεί ο στόχος για ένα «κανονικό κράτος» που είναι πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όπως το παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς εταίρους με αφορμή το Συνέδριό του.

Όπως επίσης επισημαίνεται από την Ιπποκράτους, η τρόϊκα κατάλαβε αρκετά πράγματα ύστερα από τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον κ. Βενιζέλο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, πριν απ΄ όλα, στους συνομιλητές του, την πρόβλεψη για τη «ρήτρα βαθύτερης ύφεσης και της σύγκρουσης του Σεπτεμβρίου 2011 που είχαν Βενιζέλος και τρόϊκα, όταν ως υπουργός Οικονομικών είχε θέσεις στην τρόϊκα, ως μείζον ζήτημα, τις λανθασμένες προγνώσεις της για την εξέλιξη της ύφεσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως αναφέρεται, είναι ευκολότερο για την τρόικα να αντιληφθεί αυτό που τους τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είναι δυνατό να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα. Δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή του τόπου.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι, πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης ως προς τις δαπάνες και να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων ως προς τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα με την αποτελεσματική λειτουργία των σχετικών μηχανισμών, αλλά και με ευέλικτες και δίκαιες ρυθμίσεις (δόσεις, μείωση προσαυξήσεων και προστίμων κ.ο.κ.) που αντιλαμβάνονται την κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τελικά λειτουργούν και υπέρ των δημοσίων εσόδων και υπέρ της πραγματικής οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα