Το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των επιδρομών

Το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αμερικανικών και συμμαχικών επιδρομών στην Λιβύη για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού με στόχο την προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το 48% των ερωτηθέντων περιγράφει την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα στις επιχειρήσεις
αυτές ως "προσεκτική και συναινετική", 36% ως "αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόμενη" και 17% ως "σθεναρή και αποφασιστική"

¨ Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 975 ενηλίκων.

Το 79% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να προσπαθήσουν να εκδιώξουν τον Καντάφι από την εξουσία.

Όπως φαίνεται από την δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί βλέπουν τον Ομπάμα κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έβλεπαν τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ο οποίος κήρυξε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι (ο Ομπάμα) θεωρείται πιο συναινετικός στην προσέγγισή του και αυτό τον διαφοροποιεί στα μάτια των Αμερικανών από τον προκάτοχό του", επισημαίνει η Τζούλια Κλαρκ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρίας Ipsos.

Από τους ερωτηθέντες μόνο το 7% τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Το 20% πιστεύει πως σε περίπτωση που δεν έχουν αποτέλεσμα οι αεροπορικές επιδρομές θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές δυνάμεις, το 25% ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ειρηνευτικός μηχανισμός του ΟΗΕ και το 23% επιμένει ότι πρέπει να ενταθούν οι αεροπορικές επιθέσεις.

"Όλοι πιστεύουν ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει, αλλά είναι απόλυτα αντίθετοι στην ιδέα να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις", τόνισε η Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι η ιδέα ενός τρίτου μετώπου συγκρούσεων, μετά τον Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν έχει καμιά υποστήριξη από την πλευρά του αμερικανικού λαού.
Keywords
Τυχαία Θέματα