Η πραγματική μας δύναμη βρίσκεται μόνο στην ενωμένη Ευρώπη

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ STERN

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ…
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να πω δυο λόγια για το περιοδικό σας. Γνωρίζω το STERN εδώ και πολλά χρόνια. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε, μας βοήθησαν στον αγώνα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάνω από 40 χρόνια, το Stern δημοσίευσε αεροφωτογραφίες από ένα στρατόπεδο, στο οποίο κρατούσε και βασάνιζε η στρατιωτική χούντα τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εσείς ζούσατε τότε στην
εξορία.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι. Οι φωτογραφίες εκείνες αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία. Συνέβαλαν στην οργάνωση της διεθνούς αντίδρασης στη στρατιωτική δικτατορία. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, στη Γερμανία, σας βλέπουν σήμερα, όμως, μάλλον ως επαίτη, ακόμα και ως «χρεοκοπημένο Έλληνα».
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρόκειται για προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είναι προσβλητικό, ακόμα και για τους 350.000 Έλληνες και τους πολυάριθμους Γερμανούς, ελληνικής καταγωγής, που ζουν σήμερα στη Γερμανία. Ελπίζω, όμως, ότι έκλεισε πια αυτό το κεφάλαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα είναι, παρόλα αυτά, υπερχρεωμένη, πρακτικά χρεοκοπημένη. Στη χώρα, επικρατεί ακόμα διαφθορά και αταξία. Χωρίς τα πλαστά στατιστικά στοιχεία, δεν θα είχε γίνει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα δεν έγινε μέλος της Ευρωζώνης μόνο με βάση τα δικά της στατιστικά στοιχεία, αλλά και με βάση την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολούθησε, στη συνέχεια, μια εσφαλμένη πολιτική. Δεν το ωραιοποιεί κανένας Είμαι όμως βέβαιος: αποτελεί βούληση του Ελληνικού λαού να αλλάξει η χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα επιβιώνει, χάρις στο ευρωδάνειο των 110 δις του ΔΝΤ και της Ε.Ε., κατά συνέπεια, χάρις στα χρήματα και του Γερμανού φορολογούμενου.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ήταν θέμα επιβίωσης. Χρειαστήκαμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρώπης και τη χρειαζόμαστε ακόμα και σήμερα. Γιατί τώρα, πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Στο διάστημα αυτό, έμαθα μια γερμανική λέξη, τη λέξη «hausaufgaben», που σημαίνει «κάνω τα μαθήματά μου».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την Καγκελάριο Μέρκελ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, όχι. Αυτό, όμως, είναι που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε τα μαθήματά μας, όπως όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Και για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από ένα χρόνο, υποστηρίζατε ότι δεν θέλετε ούτε ένα cent. Στη συνέχεια, ήρθε η «ομπρέλα» διάσωσης των 110 δις. Τώρα, λέτε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει και το τελευταίο cent. Γιατί πρέπει να σας πιστέψει κανείς, αυτή τη φορά;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα επιστρέψουμε και το τελευταίο cent. Άλλωστε, δεν πήραμε δώρα, μας δόθηκαν δάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους όρους τους, όμως, έπρεπε να σας τους ελαφρύνουν μόλις πρόσφατα: επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχθεί την περασμένη χρονιά σκληρότερους όρους, από εκείνους άλλων ενδιαφερομένων
Keywords
Τυχαία Θέματα