Τι συνέβη;

Μπραντ ντε φερ Σαμαρά-κοινωνίας

Του Κώστα Παπαθεοδώρου (Δημοσιογράφου ΕΡΤ)

Δεν θέλω να μιλήσω ούτε για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης, μήτε για την κοινωνική αναλγησία, ούτε καν για την ιδιοκτησιακή εμμονή των Κυβερνώντων επί της ΕΡΤ.
Στόχος μου είναι να επιχειρήσω να ανιχνεύσω τα κίνητρα της απόφασης…
Η πρώτη ερμηνεία της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
ρίχνει μια ζαριά με επιδιωκόμενο στόχο την πρόκληση κυβερνητικής κρίσης και συνακόλουθα την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Μια ζαριά που όπως και αν κάτσει (όπως τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει) είτε θα τον απελευθερώσει, είτε θα τον ισχυροποιήσει πολιτικά. Μια ζαριά με σίγουρο success story για την προσωπική του μοίρα…
Ας πάρουμε την πρώτη εκδοχή. Η κοινωνική αντίδραση είναι έντονη και τα κόμματα της συγκυβέρνησης που εμφανίζονται σοκαρισμένα και πανικοβλημένα από τις εξελίξεις, αίρουν τη στήριξη τους. Προκαλείται κυβερνητική κρίση, ασυνεννοησία και ενδεχομένως εκλογές. Μια εξέλιξη διεξόδου για τον Πρωθυπουργό ο οποίος μετά και το φιάσκο της ΔΕΠΑ είναι στριμωγμένος, απομονωμένος και εμφανώς απογοητευμένος.
Οι παράτες για την έξοδο από την κρίση δεν πείθουν ούτε καν τους κυβερνητικούς εταίρους και το όλο εγχείρημα καταρρέει με πάταγο.
Άρα η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί μια ηρωική έξοδο για τον Πρωθυπουργό ό οποίος θα κάνει επικοινωνιακό μοτό το σύνθημα: με ρίξανε τα συμφέροντα διότι προσπάθησα να κάνω μεταρρυθμίσεις.
Η άλλη εκδοχή θα είναι να περάσει ο ξαφνικός θάνατος και στην περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς θα έχει πετύχει μια συντριπτική εμβληματική νίκη εναντίον μιας ισχυρής ομάδας.
Είναι η συνταγή Θάτσερ η οποία όταν ανέλαβε την εξουσία στη Βρετανία συγκρούστηκε μετωπικά με το πανίσχυρο συνδικάτο των ανθρακωρύχων και αφού τους συνέτριψε εξασφάλισε απόλυτη επικυριαρχία για περίπου μια δεκαετία.
Εάν λοιπόν το πείραμα πετύχει ο κ. Σαμαράς φαίνεται να έχει πεισθεί ότι θα μπορέσει να κυβερνήσει σχεδόν ανεμπόδιστος και να εφαρμόσει την πολιτική του- όποια κα αν είναι αυτή.
Στην περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς, εκών- άκον, θα έχει προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στα υπερχρεωμένα ιδιωτικά κανάλια.
Αυτές είναι κατά συνέπεια οι δυο εκδοχές που θέλγουν τον Πρωθυπουργό.
Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα κάνουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι οι οποίοι ήδη εξαιρετικά στριμωγμένοι ακόμη και από στελέχη των κομμάτων τους που ήδη διαφοροποιούνται και ανοιχτά και δυναμικά…
Keywords
Τυχαία Θέματα