Τι κρύβει το πόρισμα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Στα 14,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν τα νέα μέτρα τη διετία 2013 -2014 τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7% του ΑΕΠ. Από αυτά τα 5,5% του ΑΕΠ ( 11,5 δισ. ευρώ ) θα αφορούν περικοπές δαπανών και 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) αλλά και αύξηση εσόδων κάτι που αναφέρεται έστω και ακροθιγώς και στο νέο μνημόνιο.
Μια
ιδέα από τη νέα φοροεπιδρομή που σχεδιάζεται δίνει το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που κρύβει σημαντικές επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η εκτίμηση των στελεχών του ΥΠΟΙΚ είναι ότι μέχρι και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι έτοιμο και το πρώτο μέρος της αξιολόγησης των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να περικοπούν τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με πηγή η οποία εμπλέκεται στη διαδικασία το πρώτο μέρος της συνεργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του ΚΕΠΕ της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα και του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ θα είναι ενδεικτικό, θα περιλαμβάνει μια επισκόπηση των δαπανών της κεντρικής και γενικής Κυβέρνησης που θα πρέπει να περάσουν αυστηρό έλεγχο τόσο στο ύψος όσο και στην σκοπιμότητά τους.

Σε δεύτερη φάση (περί τα τέλη Μαΐου) αφού υπάρξει πιο καθαρή εικόνα θα εκδοθεί και ένα κείμενο στο οποίο θα υπάρξουν και κάποιες προτάσεις πολιτικής και περικοπών για τις δαπάνες τις οποίες θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση που θα εκλεγεί από τις εκλογές οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνουν στις 6 Μαΐου.

Πάντως ένας αρχικός σχεδιασμός για την περικοπή αυτή των δαπανών έχει γίνει εδώ και ένα μήνα και μάλιστα έχει παρουσιαστεί και σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 6 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση δηλαδή του ΟΤΑ τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, 1,5 (3,5 δισ.).

Θα πρέπει να επίσης γίνει περικοπή από κοινωνικά επιδόματα και 1% (2,1 δισ. ευρώ) από τη διοικητική μεταρρύθμιση δηλαδή περιορισμό του προσωπικού και των αμοιβών στο δημόσιο.

Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα προκύψει ως αναγκαιότητα μέσα την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία έχουν εξαντλήσει από το πρώτο δίμηνο του χρόνου περισσότερο από το 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης. Συγκεκριμένα αρμόδια στελέχη παραδέχονταν ότι ανησυχούν για την πολύ κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά παρέπεμπαν την αντιμετώπιση του θέματος στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών την οποία αναμένει το υπουργείο Εργασίας.

Τον Ιούνιο

Πριν καλά- καλά εφαρμοστούν τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θεσπίστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για νέα πακέτο μέτρων τον Ιούνιο αν η αξιολόγηση της τρόικας δείξει ότι οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου.
Keywords
Τυχαία Θέματα