Τι είπε ο Πέερ στον Βαγγέλη...

Απάλλαξε το ΠΑΣΟΚ από κάθε κατηγορία και ευθύνες που του αποδίδονται για την τροπή που πήρε η κρίση στην Ελλάδα και τα μέτρα σκληρής λιτότητας, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας για την Καγκελαρία της χώρας Πέερ Στάϊνμπρουκ, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Το ΠΑΣΟΚ
και ο Ε. Βενιζέλος δεν είναι αυτοί που φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, όπως εξελίχθηκε», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός. Και επιρρίπτοντας τις ευθύνες, πλην της κ. Μέρκελ, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, πρόσθεσε: «το ΠΑΣΟΚ το 2009 αναγκάστηκε μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν είχε προβλέψει».
Οι θέση του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου για την Ελλάδα είναι ότι δεν πρέπει να της επιβληθούν άλλα μέτρα, ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος, να της δείξουν εμπιστοσύνη και να βοηθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βγει από την ύφεση και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο Π. Στάϊνμπρουκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπήγκελ» δήλωσε ότι αν το Μάϊο του 2010 η Μέρκελ δεν καθυστερούσε με τη διάσωση της Ελλάδας και είχε πει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ασφαλή, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και το κόστος της κρίσης θα ήταν μικρότερο για όλους, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο:
«Επιτρέψτε μου να πω ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας του SPD ότι συχνά περνάει από το μυαλό μου ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος που το εκπροσωπεί σήμερα δεν είναι αυτοί οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, όπως εξελίχθηκε.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ το 2009 αναγκάστηκε μετά τις εκλογές να αντιμετωπίσει καταστάσεις τις οποίες δεν είχε προβλέψει. Να επαναλάβω πράγματα τα οποία έχω πει κι άλλες φορές: συχνά καταλήγουμε να μιλάμε γι' αυτή την ευρωπαϊκή κρίση περιοριζόμενοι στα οικονομικά δεδομένα της κρίσης, μιλάμε για ελλείμματα, μιλάμε για επιτόκια, μιλάμε για τους προϋπολογισμούς, για τη λιτότητα, για τα spreads, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη σχέση της με την οικονομική κρίση, αλλά ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε πάντα στους ανθρώπους και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα γεγονότα στους καθημερινούς ανθρώπους.
Αλλά αυτή η κρίση δεν έχει μόνο οικονομική πτυχή, έχει και μια κοινωνική πτυχή και αφορά το πώς ακριβώς θα κρατήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας, μετά την κρίση.
Αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων τους. Γι' αυτό τον λόγο ακριβώς σαν σοσιαλδημοκράτης ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς στην Ελλάδα μέτρα, τα οποία ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιβάλλει ή δεν θα μπορούσε να επιβάλλει στο λαό του. Και γι' αυτό ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα.
Και πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτή τη χώρα. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό. Γιατί απλά και μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Αυτά είναι που προπαγανδίζω κι εγώ προς τα έξω για την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει και το SPD και αυτή ήταν και η θέση που είχε το SPD στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Πρέπει να κρατήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στα πλαίσια θεμελιωδών αλλαγών που γίνονται παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν αποτελεί απλά ένα μανδύα. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και σε διοικητικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσει να δεχτεί και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις και τη βοήθεια που της δίδεται από το εξωτερικό.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και πραγματικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλετε. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε».
Keywords
Τυχαία Θέματα