Π. Στάινμπρουκ: Σεβασμός στην Ελλάδα, θα τα καταφέρει

19:02 6/2/2013 - Πηγή: Antinews

Την πρόθεσή του να απευθύνει έκκληση ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη προς τους Έλληνες γνωστοποίησε ο Πέερ Στάινμπρουκ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα,τονίζοντας πως «η αλληλεγγύη είναι κάτι που αξίζει ο ελληνικός λαός».

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία της Γερμανίας είπε επίσης ότι «η εμπιστοσύνη είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος, ο οποίος χρειάζεται για να υπάρξει ανάπτυξη, για να υπάρξουν επενδύσεις και για να μπορέσει ακριβώς να καταπολεμηθεί

η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων».

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις αντοχής. «Δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις αντοχής στον ελληνικό λαό και αν θέλουμε να του επιβάλουμε άλλα μέτρα πρέπει να αλλάξουμε λαό», ανάφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι ό,τι ήταν και μπορούσαμε να κάνουμε το πραγματοποιήσαμε. Υπάρχει μία πρόοδος. Από εδώ και πέρα πρέπει να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων».

Ο κ. Στάινμπρουκ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ενημερώσαμε όλο το οικονομικό επιτελείο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης να επαναφέρουμε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Του αποδείξαμε πώς εμείς ως οικονομικό επιτελείο, που προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, μπορούμε και συνεργαζόμαστε με άψογο τρόπο» πρόσθεσε.

Στις δικές του δηλώσεις ο γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε «παρά πολύ σημαντικό που, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόοδος, κυρίως με το ισοζύγιο πληρωμών, σε σχέση με τα επιτόκια, τα spreads, και με το ετήσιο έλλειμμα». Επισήμανε όμως πως «καθοριστικής σημασίας θα είναι η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας … να υπάρξει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ιδίως να μειωθεί η ανεργία των νέων και τελικά να υπάρξει φως στο τούνελ για τους πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να μην έχουν την αίσθηση ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες».

Επανέλαβε ακόμη, πως η Γερμανία «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακάμψει η Ελλάδα και να υπάρξει θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Μετά τη συνάντηση που είχε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πεέρ Στάινμπρουκ επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία της Γερμανίας σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα που επιβάλλονται «οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων τους».

«Και γι’ αυτό ακριβώς», πρόσθεσε, «και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα».

Όπως είπε ο κ. Στάινμπρουκ, «πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτή τη χώρα», καθώς αυτή είναι «άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες όσο και από το εξωτερικό».

«Γιατί απλά και μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη», σημείωσε ο βασικός αντίπαλος της Αγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να κρατήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στα πλαίσια θεμελιωδών αλλαγών που γίνονται παγκοσμίως» και πως «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και σε διοικητικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσει να δεχτεί και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις και τη βοήθεια που της δίδεται από το εξωτερικό».

«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και πραγματικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλετε. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε, σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε ο κ. Στάινμπρουκ.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα ο υποψήφιος του SPD να ηγηθεί της ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά τις επόμενες γερμανικές εκλογές και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έρχεται να παρουσιάσει τώρα μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη».

«Τώρα, που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη στροφή, τώρα που είμαστε έτοιμοι να ξαναγυρίσουμε σε μια κατάσταση πραγματικής ισοτιμίας και αυτοδυναμίας μέσα στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από τη στήριξη, την κατανόηση, τη συμπαράσταση των εταίρων μας και κυρίως των προοδευτικών Ευρωπαίων που εκπροσωπεί εδώ ο κ. Σταίνμπρουκ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, ο κ. Σταίνμπρουκ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα