Θα γίνει χερσαία επέμβαση στη Λιβύη;

Για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, χρησιμοποίησε γαλλικά και βρετανικά μαχητικά ελικόπτερα για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ενωμένος Προστάτης" εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι. Το ΝΑΤΟ λέει ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται σε αμάχους και «θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα μέσα όταν κρίνεται αναγκαίο».
Ήδη, με την πρώτη επίθεση, είκοσι στόχοι (στρατιωτικά οχήματα και κτίρια του στρατού) καταστράφηκαν ενώ κανένα ελικόπτερο δεν χτυπήθηκε από τα πυρά που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος και επέστρεψαν στο BPC Tonnerre.

Αντιδρά η Ρωσία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι δυστυχώς παρεκκλίνει προς μία χερσαία επέμβαση. Η Λιβύη αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιστορικά σύμμαχος της Ρωσίας αλλά ζήτησε ανοιχτά την αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η επίθεση με τα ελικόπτερα δεν είναι «Σχέδιο Β» αλλά λογική εξέλιξη της επιχείρησης για να «δείξουμε στον Καντάφι ότι ο υπάρχει ένας πολύ γρήγορος τρόπος να σταματήσουν οι επιθέσεις και αυτός είναι να αποχωρήσει και να σταματήσει να πολεμά τον ίδιο του τον λαό».

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα αναχωρεί για την Λιβύη ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του, προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα