"Ταξίδι" στα καλύτερα κτίρια της Ελλάδας

Με στόχο να προβληθεί το έργο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζονται έως και τις 2 Ιουνίου στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, 168 αξιόλογα πραγματοποιημένα έργα και ανεκτέλεστες μελέτες, που έχουν προκύψει από αναθέσεις για τα έτη 2008 - 2010.

Στο νέο δημαρχείο της πόλης έχουν ήδη στηθεί 28 σταντ, τα οποία από τις 8 το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενούν
τα έργα και τις μελέτες των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής: Δομές 2011». Μέσα από αυτά, οι επισκέπτες θα μπορούν να «ταξιδέψουν» -έστω και νοερά- σε ορισμένα από τα καλύτερα κτίρια της χώρας.

Την έκθεση διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Δομές».

«Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε μεγάλες επιφάνειες τα καλύτερα μελετημένα κτίρια στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της έκθεσης και καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Εδουάρδος Κάστρο.

Μεταξύ των έργων και των μελετών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι και τα βραβευμένα από το περιοδικό «Δομές». Το βραβείο για το «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008 - 2010» απέσπασαν οι αρχιτέκτονες Κωνστάντιος Δασκαλάκης και Μαρίνα Στασινοπούλου για μια μικρή μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα.

Κορυφαίο στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο» αναδείχτηκε η επισκευή και αναστήλωση διατηρητέου κτιρίου και μετατροπή σε κατοικία, στη Θηρασία της Σαντορίνης από τη Μαίρη Καβάγια.

Για το «καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» νικητές αναδείχτηκαν οι αρχιτέκτονες Βασίλης Ντόβρος και Toni Montes Boada για την πράσινη γωνιά στο πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, ενώ το βραβείο για την «καλύτερη μελέτη των ετών 2008 - 2010» πήρε ο Αριστείδης Αντονάς για ένα διατηρητέο νεοκλασικό στο Μεταξουργείο.

«Η έκθεση θέλει να προβάλει το έργο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Να έχουμε μια πληρέστερη, ακριβέστερη και συνολική εικόνα για το έργο τους την περίοδο 2008-2010. Νομίζω πως οι Έλληνες αρχιτέκτονες δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους υπόλοιπους ευρωπαίους συναδέλφους τους, αν και το επίπεδο της αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη δεν είναι το ίδιο με τη χώρα μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του περιοδικού «Δομές», Πρόδρομος Παπαδόπουλος.

Η έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής: Δομές 2011» παρουσιάστηκε ήδη σε Αθήνα και Βόλο, ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη θα «ταξιδέψει» σε Λάρισα, Χανιά, Πάτρα, Ηράκλειο και Κύπρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα