ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

09:51 27/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στη δηµοσιοποίηση των ονοµάτων εκατοντάδων φορολογούµενων που έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ∆ηµόσιο, πρόκειται να προχωρήσει µέχρι τα τέλη Ιουνίου το υπουργείο Οικονοµικών. Στη λίστα που θα αναρτηθεί στο...
∆ιαδίκτυο θα περιλαµβάνονται ονόµατα φορολογουµένων µε ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο άνω των 150.000 ευρώ εφόσον η καταβολή καθυστερεί για διάστηµα µεγαλύτερο από έτος. Ανάµεσα σε αυτούς και πολλοί Ελληνες που διαθέτουν µεγάλες καταθέσεις
σε τράπεζες του εξωτερικού, για τους οποίους διενεργούνται διασταυρώσεις αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

Ενόψει της ανάρτησης της λίστας, χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµήτρης Κουσελάς απέστειλε εγκύκλιο στους ελεγκτικούς µηχανισµούς, ζητώντας το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη 31η Μαΐου να έχουν απεικονίσει µε σαφήνεια και ακρίβεια την κατάσταση των οφειλών των φορολογουµένων στο σύστηµα Taxis. Στην εγκύκλιο επισηµαίνεται ότι «η ορθότητα των στοιχείων αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για την επιτυχή εφαρµογή της δηµοσιοποίησης», ενώ διευκρινίζεται πως στους καταλόγους δεν θα περιλαµβάνονται οι µεγαλοοφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση ή ισχύει γι’ αυτούς δικαστική αναστολή καταβολής.

Ετσι, µέχρι την προσεχή Τρίτη τα ελεγκτικά κέντρα καλούνται:

n Να έχουν ελέγξει κατά πόσον τηρούνται από τους οφειλέτες οι περιπτώσεις ρύθµισης των χρεών µε τµηµατική καταβολή και να τις καταχωρίσουν άµεσα στο Taxis.

n Να έχουν καταχωρίσει στο Taxis τις περιπτώσεις αναστολής καταβολής χρεών που έχουν χορηγηθεί σε οφειλέτες µε δικαστικές αποφάσεις, καθώς και αν αυτές έχουν λήξει.

n Να αποστείλουν το συντοµότερο δυνατό στις εφορίες όσα γραµµάτια συµψηφισµού οφειλών εκκρεµούν, καθώς επίσης να προχωρήσουν σε εκκρεµείς διαγραφές και αυτεπάγγελτους συµψηφισµούς. Επιπλέον τα ∆ιαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (∆ΕΚ) και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) θα πρέπει να αποστείλουν άµεσα στις αρµόδιες ∆ΟΥ τυχόν δικαστικές αποφάσεις που εκκρεµούν στην υπηρεσία τους.

Την ανάρτηση των ονοµάτων στο ∆ιαδίκτυο τον Ιούνιο είχε προαναγγείλει πριν από λίγες εβδοµάδες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Οπως είχε πει, «πριν εκπνεύσει η προθεσµία των τριών µηνών που δίνει ο νόµος (ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου)

το υπουργείο Οικονοµικών θα δηµοσιοποιήσει τα ονόµατα όσων έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη».

ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ. Στο υπουργείο εξετάζεται επίσης ακόµη και το λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη προς το ∆ηµόσιο, συγκεκριµένα την αναστολή της λειτουργίας τους για έναν µήνα εφόσον έχουν οφειλές άνω των 30.000 ευρώ. Πρόκειται για πρόταση µιας από τις οµάδες εργασίας που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Αλλο µέτρο που προωθεί το υπουργείο είναι όσοι φορολογούµενοι χρωστούν στο ∆ηµόσιο από ένα ποσό και πάνω να χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Στις απαλλαγές που θα χάνουν περιλα
Keywords
Τυχαία Θέματα