"Συνομιλίες με το Κόσοβο μόνο με βάση το Σύνταγμα"

Συμβιβαστική λύση στο θέμα του Κοσόβου μπορεί να αναζητηθεί μόνο μέσω διαδικασίας, στην οποία η διαπραγματευτική πλατφόρμα της Σερβίας θα βασίζεται στο Σύνταγμα και στις δεσμευτικές αποφάσεις της Σερβικής Βουλής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς.

«Υπάρχει μόνο μία επίσημη θέση, την οποία εγώ ως υπουργός Εξωτερικών εκπροσωπώ στο εξωτερικό και αυτή
είναι ότι το Κόσοβο είναι συστατικό τμήμα της Σερβίας, σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι τον τελευταίο καιρό στέλνονται διαφορετικά μηνύματα από την ηγεσία της χώρας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς πρόσφατα διατύπωσε την ιδέα ενδεχόμενης διαίρεσης του Κοσόβου και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς έκανε αναφορά στο «μοντέλο των δύο γερμανικών κρατών».

«Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση μέσω μιας διαδικασίας, στην οποία η διαπραγματευτική μας πλατφόρμα θα βασίζεται στο Σύνταγμα και στις δεσμευτικές αποφάσεις της Σερβικής Βουλής», είπε ο κ. Γέρεμιτς.

Η περιφερειακή συνεργασία, η συμφιλίωση και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου είναι τα κεντρικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ταυτόχρονα «η μόνη επίσημη θέση για το Κόσοβο είναι ότι αποτελεί συστατικό τμήμα της Σερβίας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε πρόσφατα ότι ένας από τους πιθανούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων είναι και το μοντέλο των δύο γερμανικών κρατών μετά τον πόλεμο.

«Το μοντέλο αυτό δεν αναγκάζει τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά ταυτόχρονα αφήνει περιθώριο για τη διευθέτηση πολλών ζωτικής σημασίας προβλημάτων που πιέζουν τους δύο λαούς», σημείωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοντζάι, σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τάντιτς τόνισε ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, επειδή, όπως είπε, «το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο και έχει εδραιωμένη κρατική ισχύ».

«Το μοντέλο των δύο Γερμανιών είναι της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και δεν μπορεί να αποτελέσει μοντέλο βελτίωσης των σχέσεων στα Βαλκάνια», είχε δηλώσει ο κ. Χοντζάι στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε».

Κατά του μοντέλου τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σκεντέρ Χισένι. «Το μοντέλο αυτό προϋποθέτει ότι μία μέρα το Κόσοβο και η Σερβία μπορεί να ενωθούν και πάλι και ακριβώς αυτό το στοιχείο, χωρίς εξέταση άλλων πτυχών, καθιστά το μοντέλο μη αποδεκτό ως λύση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Κόσοβο και η Σερβία δεν θα ενωθούν ξανά ποτέ».

Ο κ. Χισένι ήταν μέλος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με το Βελιγράδι, όταν στην τρόικα των διαμεσολαβητών της διεθνούς κοινότητας ήταν και ο Γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος είχε προτείνει το συγκεκριμένο μοντέλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα