Συμβιβαστική λύση για την υπόθεση Γιουνούς

Το Μπαγκλαντές δήλωσε σήμερα έτοιμο να βρει μια συμβιβαστική λύση σχετικά με την αμφιλεγόμενη απόλυση του Μουχάμαντ Γιουνούς από την τράπεζα μικροπίστωσης Grameen Bank, μετά από προειδοποίηση ενός διπλωμάτη των ΗΠΑ σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Ο Γιουνούς απολύθηκε στις αρχές Μαρτίου από την Κεντρική Τράπεζα
της χώρας του που τον κατηγόρησε ότι παρέλειψε να εξασφαλίσει άδεια, στην απαιτούμενη της μορφή, κατά την εκ νέου τοποθέτηση του, το 1999, στη γενική διεύθυνση της Grameen Bank, το ίδρυμα που εκείνος δημιούργησε και του εξασφάλισε το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη το 2006.

Ο τραπεζίτης προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και την Κεντρική Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ, δήλωσε την Τρίτη στην Ντάκα, ότι η Ουάσιγκτον είναι "βαθύτατα ενοχλημένη" από την απομάκρυνση του κ. Γιουνούς και ότι οι διμερείς σχέσεις θα επηρεαστούν σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Μπαγκλαντές αντέδρασε σήμερα τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι η κυβέρνηση αναζητεί έναν τρόπο για να βρει "μια έντιμη λύση" στο ζήτημα.

"Είναι η κυβέρνηση που σε πρώτη φάση προσέφερε έναν συμβιβασμό. Η ίδια προσφορά ισχύει ακόμα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη. Αλλά στην περίπτωση αυτή, ο καθηγητής Γιουνούς θα πρέπει να κάνει μια χειρονομία", διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο κ. Γιουνούς που συγκρούεται εδώ και χρόνια με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, είναι θύμα μιας εκστρατείας δυσφήμησης.

Τα προβλήματα άρχισαν το 2007, όταν γνωστοποίησε την ιδέα της δημιουργίας δικού του κόμματος, καταγγέλλοντας μια άρχουσα τάξη που ενδιαφέρεται για το "χρήμα και την εξουσία". Ο Γιουνούς εγκατέλειψε την ιδέα αυτή μετά από λίγους μήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα