Σύμβαση για την ταχύτερη καταβολή της διατροφής

Ταχύτερη καταβολή της διατροφής από υπόχρεους γονιούς που ζουν μακριά από το/τα παιδί/ιά τους στο εξωτερικό, εκτός της ΕΕ, εξασφαλίζει η υπογραφή διεθνούς σύμβασης από την ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ζήτημα της εξασφάλισης της καταβολής διατροφής από υπόχρεους γονιούς που ζουν στο εξωτερικό έχει ιδιαίτερη σημασία, τονίζει η Επιτροπή, αν ληφθεί υπόψη ότι στην ΕΕ υπάρχουν 16 εκατομμύρια διεθνή ζευγάρια, ενώ 30 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ διαμένουν σε χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, με τη σύμβαση που υπέγραψε σήμερα η ΕΕ δημιουργείται ένα κοινό
νομικό πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών ούτως ώστε να μπορούν οι αρχές να συνεργάζονται για την αναγκαστική εκτέλεση των αξιώσεων διατροφής, και να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα οι υπόχρεοι να αποφεύγουν τα βάρη που τους αναλογούν εγκαταλείποντας την ΕΕ. Η σύμβαση προβλέπει επίσης την παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής σε διεθνείς υποθέσεις διατροφής υπέρ ανηλίκων.

Αν για παράδειγμα ένα ζευγάρι που μένει στη Γαλλία χωρίσει με διαζύγιο και ο πατέρας μετοικήσει στις ΗΠΑ, τίθεται το ερώτημα αν ο πατέρας αυτός θα εξακολουθήσει να πληρώνει τη διατροφή που είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει για το παιδί του με βάση απόφαση γαλλικού δικαστηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα σύμβαση την οποία υπέγραψε σήμερα η ΕΕ, οι αρχές των ΗΠΑ θα συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αρχές με στόχο να εξασφαλισθεί ότι ο πατέρας εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ότι το παιδί δεν θα στερηθεί τη βοήθεια που δικαιούται.

Η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε: «Η ΕΕ διαθέτει ήδη στιβαρούς κανόνες για την εξασφάλιση της καταβολής της οικονομικής στήριξης που οφείλεται για ανηλίκους όταν ο υπόχρεος γονιός μένει μακριά από το παιδί του, σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Με την υπογραφή της συγκεκριμένης διεθνούς σύμβασης από την ΕΕ, θα διασφαλισθεί ότι τα παιδιά θα τυγχάνουν της ίδιας προστασίας όταν ο ένας γονιός μετοικεί εκτός της ΕΕ. Τα συμφέροντα των ανηλίκων πρέπει να αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα, και να μην μπορούν οι γονείς να αποφεύγουν τις ευθύνες τους μεταναστεύοντας εκτός της ΕΕ. Καλώ τους διεθνείς μας εταίρους να μας μιμηθούν, κυρώνοντας χωρίς χρονοτριβή τη σύμβαση αυτή».

Η σύμβαση συμπληρώνει τους κανόνες της ίδιας της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση και την εκτέλεση των αποφάσεων περί διατροφής, οι οποίοι θα ισχύουν από τις 18 Ιουνίου 2011.

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ουκρανία έχουν ήδη υπογράψει τη σύμβαση, ενώ μια σειρά άλλων χωρών που διαπραγματεύτηκαν τη σύμβαση (π.χ. Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία, Καναδάς και Βραζιλία) αναμένεται να το πράξουν επίσης αφ' ης στιγμής δρομολογηθεί η κύρωση από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα