Συμφωνία "ελεύθερου εμπορίου" ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύεται να εγκριθεί η από πολλού καθυστερούμενη συμφωνία "ελεύθερου εμπορίου" με τη Νότια Κορέα και πρόσθεσε ότι το κείμενο είναι έτοιμο να σταλεί προς αναθεώρηση, συζήτηση και ψήφιση στο Κογκρέσο.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συγκεκριμενοποίησαν από κοινού
τον Δεκέμβριο τους όρους της συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί το 2007 αλλά δεν έχει κυρωθεί επί τρία και πλέον χρόνια λόγω των ανησυχιών του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κτηνοτροφίας, συγκεκριμένα του τομέα των βοοειδών.

Τόσο το αμερικάνικο Κογκρέσο όσο και η νοτιοκορεάτικη βουλή δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία, παρά την πίεση την οποία ασκεί εκ νέου ο Ομπάμα να κυρωθεί.

"Θέλω να δηλώσω όσο πιο έντονα μπορώ πόσο δεσμευμένη είναι η κυβέρνηση Ομπάμα στο να εγκριθεί η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κορέας-ΗΠΑ εφέτος", είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιχειρηματίες στη Σεούλ.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου Ρον Κερκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει η συμφωνία να έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν από τον Ιούλιο. Η συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στο νοτιοκορεάτικο κοινοβούλιο, όπου πιστεύεται ότι θα υπερψηφιστεί.

Η ΥΠΕΞ Κλίντον δήλωσε ότι η συμφωνία -- η οποία η Ουάσινγκτον υπολογίζει πως θα αυξήσει τις εξαγωγές αμερικανικών αγαθών κατά 11 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας -- είναι έτοιμη να σταλεί στο Κογκρέσο.

"Είναι προτεραιότητα για μένα, για τον πρόεδρο Ομπάμα και ολόκληρη την κυβέρνηση", δήλωσε η Κλίντον. "Είμαστε αποφασισμένοι να το επιτύχουμε, και πιστεύω ότι θα το κάνουμε".

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στη Σεούλ το Σάββατο και είπε στο νοτιοκορεάτη ομόλογό της Γκιμ Σουνγκ-χουάν ότι πιστεύει πως η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας βρίσκεται στην τελική ευθεία. Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Λι Μιουνγκ-μπακ σήμερα πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία. Θα επισκεφθεί το Τόκιο σε ένδειξη υποστήριξης μετά από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου εξαιτίας των οποίων χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ξέσπασε πυρηνική κρίση.

Η Κλίντον κάλεσε παράλληλα να συνεχιστεί η "κοινή στάση" των Ηνωμένων Πολιτειών και των σημαντικότερων δυνάμεων της Ασίας και της διεθνούς κοινότητας έναντι της Βόρειας Κορέας.
Keywords
Τυχαία Θέματα