Συλλαμβάνουν και στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες!

Ο στρατός του Λιβάνου παρέδωσε στις συριακές αρχές τρεις σύρους στρατιώτες τους οποίους είχε συλλάβει στις αρχές της εβδομάδας, καθώς και το λείψανο ενός τέταρτου, σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε χθες Παρασκευή.

Ο στρατός παρέδωσε "στη Συρία τρεις στρατιώτες και το λείψανο ενός τέταρτου στη μονάδα των συνοριοφυλάκων, σύμφωνα με μία απόφαση της δικαιοσύνης η οποία διέταξε τη μεταφορά τους καθώς η παρουσία τους στο λιβανικό
έδαφος δεν συμφωνεί ούτε με το καθεστώς του πρόσφυγα ούτε με εκείνο του λιποτάκτη", αναφέρει το κείμενο.

Οι στρατιώτες αυτοί "βρέθηκαν σε λιβανικό έδαφος έπειτα από την επίθεση ενόπλων εναντίον της θέσης τους" κοντά στα σύνορα, αναφέρει το ανακοινωθέν χωρίς να διευκρινίζεται η ημερομηνία της παράδοσής τους στη Συρία. Κανείς άλλος σύρος στρατιώτης δεν βρίσκεται σε λιβανικό έδαφος, σύμφωνα με το στρατό.

Την περασμένη Τρίτη, ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ναμπίλ αλ-Χάλαμπι, είχε κάνει λόγο για συγκρούσεις "ανάμεσα σε σύρους στρατιώτες και μέλη των σαμπίχα (ένοπλων πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο καθεστώς της Δαμασκού) οι οποίοι εμπόδιζαν σύρους πρόσφυγες να περάσουν στην περιοχή Ουάντι Χάλεντ" στο βόρειο Λίβανο.

"Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν και διέφυγαν στο Λίβανο και ένας από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά του", είχε πει, προσθέτοντας τότε πως φοβόταν ότι ο λιβανικός στρατός θα τους έστελνε πίσω.

Τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν φθάσει από τα τέλη Απριλίου στο Λίβανο, προκειμένου να ξεφύγουν από την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έθεσαν ορισμένους πρόσφυγες υπό κράτηση. "Οι λιβανικές αρχές (...) θα έπρεπε αντίθετα να τους εξασφαλίσουν προσωρινή στέγη και να αποφύγουν πρώτ' απ΄όλα να τους στείλουν πίσω στη Συρία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η HRW.

'Εκανε λόγο για την κράτηση εννέα σύρων ανδρών και ενός παιδιού από τις 15 Μαΐου "για παράνομη είσοδο στο Λίβανο", δηλώνοντας πως είχε ειδοποιηθεί από συγγενείς τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα