Η πορεία του τραπεζικού συστήματος

Την "επείγουσα αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και αυστηρότερα μέτρα, που θα ενισχύσουν το εκτελεστικό σύστημα", ζήτησε από τη βουλή και την κυβέρνηση της χώρας, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, Άντριαν Φουλάνι.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο που διατρέχει το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι πολιτικές δανειοδότησης έχουν χαλαρώσει αρκετά, ο κ. Φουλάνι τόνισε ότι, "εάν οι τράπεζες
αδυνατούν να εκτελέσουν τις εγγυήσεις, θα είναι και το τέλος της δανειοδοτικής δραστηριότητας".

"Εάν δεν παρέμβουμε άμεσα και δραστικά στο να ενισχύσουμε το εκτελεστικό σύστημα, το κόστος θα είναι τεράστιο για την οικονομία", δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για το 2010.

Ο ίδιος επισήμανε ότι "το επίπεδο της δανειοδότησης στη χώρα είναι υψηλότερο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες" και πρόσθεσε πως "οι τράπεζες είναι ασφαλείς και οικονομικά υγιείς".

"Η δανειοδότηση αυξήθηκε κατά 10% το 2010 και σε σχέση με τις χώρες της περιοχής- και όχι μόνο-αυτό αποτελεί ένα κατάλληλο όριο, εφόσον φυσικά δεν μας δημιουργήσει προβλήματα", σημείωσε ο κ. Φουλάνι.

Επισήμανε δε ότι "μέχρι τώρα καμιά τράπεζα δεν παρουσίασε ανησυχητικά προβλήματα με τα επισφαλή δάνεια και καμιά τράπεζα δεν πτώχευσε".

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Ένωση Τραπεζών της Αλβανίας είχε ανακοίνωση αύξηση των επισφαλών δανείων τους πρώτους μήνες του 2011.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, "τα επισφαλή δάνεια καταγράφονται στο 14,5% του συνόλου. Το Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 και 2,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010".
Keywords
Τυχαία Θέματα