Στο Βερολίνο απενεμήθη το γαϊδουράγκαθο στην εφημερίδα Bild

Μπορεί το γαϊδουράγκαθο να αποτελεί εκλεκτό έδεσμα για το συμπαθές υποζύγιο με ποικίλες “μεταφράσεις” για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά για τη δημοσιογραφία, αποτελεί σημείο αναφοράς για δημοσιεύματα που έχουν προκαλέσει την μήνιν του αναγνωστικού κοινού.
Εν προκειμένω στο Βερολίνο απενεμήθη το γαϊδουράγκαθο στην εφημερίδα Bild για δημοσίευμα της με το οποίο προέτρεπε την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να ξεχρεώσει.
Το βραβείο,
παρέλαβε ο αρχισυντάκτης της έκδοσης ο οποίος και υπεραμύνθηκε της λογικής των δημοσιευμάτων του μέσου του, λέγοντας ότι το εν λόγω λουλούδι είναι οξύ και πονά σε όσους έρθουν σε επαφή μαζί του, σε μια προσπάθεια του να “μεταφράσει” το δεικτικό των γραφούμενων της εφημερίδας.
Η πραγματικότητα ωστόσο στην Ευρωζώνη δεν ευνοεί ουδόλως τα ένθεν κακείθεν ακραία δημοσιεύματα καθώς αυτά δεν συμβάλλουν στην διαμόρφωση της κοινής άποψης των πολιτών της ΕΕ για την κρισιμότητα της κατάστασης, πολύ δε μάλλον για το ποιος ευθύνεται αλλά και για την ομογενοποίηση των απόψεων για την οποία πασχίζουν, όπως πασχίζουν, οι πολιτικοί σχηματισμοί που μετέχουν της ΕΕ.

Τα ακραία δημοσιεύματα εξωθούν στην γιγάντωση των απόψεων περί της αναγκαιότητας της “σκληρής” και όχι απλής γερμανικής πειθαρχίας, η οποία μετουσιώνεται στο τρίπτυχο δουλειά, οικονομία, πληρωμή φόρων.

Οι πλέον ακραίοι αυτής της φιλοσοφίας περιορίζουν αυτό το τρίπτυχο σε μια τριπλή επανάληψη η οποία είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά...

Το ερώτημα που αναφύεται ενόψει τη αυριανής είναι αν η Ευρωζώνη τελικά θα διασωθεί ή θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων στην οποία οι “άριστοι” είναι εκείνοι που διατηρούν τα τρία Α των γνωστών οίκων αξιολόγησης, οι δε άλλοι είναι αυτοί που έχουν υποβαθμιστεί.

Βέβαια το ερώτημα παραμένει καθώς οι γνωστοί οίκοι δεν έχουν κανένα λόγο να μη θέσουν σε κίνδυνο τα Α και χωρών μελών της Ευρωζώνης που τώρα τα διαθέτουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

“Ευρωσκεπτικιστές” σημειώνουν ότι η περιβόητη ιστορία με τις αξιολογήσεις και με τις στερήσεις των Α, είτε δίκην διαρροής είτε όχι, δεν διαδραματίζουν τον ίδιο “παιδευτικό” ρόλο που διαδραματίζει η κακή βαθμολογία ή έστω η μείωση της στους μαθητές δίκης παραδειγματισμού, καθώς συμπαρασύρει τις αγορές σε εσφαλμένα συμπεράσματα με κορυφαίο εκείνο της αδυναμίας των μηχανισμών των αγορών να διαβλέψουν τις πιθανές διεξόδους μέσα από την ανάκαμψη.

Το θέμα δεν είναι πως θα τιμωρηθούν οι “κακοί” αλλά πως αυτοί θα μεταφερθούν στην ομάδα των “καλών” καθώς ως γνωστόν όλα τα συστήματα συνετισμού μηδέ εξαιρουμένου και του σωφρονιστικού συστήματος απανταχού της γης έχε αποτύχει στην πλειονότητα του να μετατρέψει τους “εγκληματίες” σε “αγγέλους”.

Όλα θα κριθούν από σήμερα και στο εξής καθώς ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία σήμερα πρόκειται να συζητήσει τη γενικότερη οικονομική κρίση ενώ αύριο σε επίπεδο ΕΕ εκτιμάται ότι θα δοθούν ή όχι λύσεις με αφορμή την εκταμίευση της περίφημης για την Ελλάδα 6ης δόσης.

jlaz
Keywords
Τυχαία Θέματα