Στην Αμερική η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ

Το 1999 όταν σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα είχε καταληφθεί από τον πυρετό του εύκολου χρήματος μέσω του Χρηματιστηρίου, ο Θωμάς Λαναράς ήταν ένας σύγχρονος ημίθεος.
Διοικώντας την οικογενειακή του επιχείρηση Κλωνατέξ και έχοντας απλωθεί σε ένα πλέγμα εταιριών η προσωπική του μετοχική περιουσία υπολογιζόταν σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ συνολικά την εποχή εκείνη από το Χ.Α. και τις τράπεζες
είχε αποκομίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατάρρευση τον έφερε σταδιακά στη θέση του απόκληρου. Οι εταιρείες του έκλειναν η μία μετά την άλλη. Μετά ήρθε η αρρώστια και χθες, Κυριακή, ο θάνατος.
Στην Αμερική η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ.

Μεγαλωµένος σε ένα περιβάλλον πλούτου, απόγονος οικογένειας που «έχτισε» μια από τις μςγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, ο Θωμάς Λαναράς επηρεάστηκε σηµαντικά από την παραµονή του στις ΗΠΑ για σπουδές. Γοητεύτηκε από τα χρηµατοοικονοµικά και τις τεχνολογίες, κάτι που επηρέασε τη µελλοντική του πορεία. Αποκτά πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήµιο La Verne της Καλιφόρνια και MBA στα Οικονοµικά από το Northeastern University της Βοστόνης. Ακολουθούν σεµινάρια στα φηµισµένα INSEAD και Stanford.

Δεν είναι τυχαίο πως µετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην αγορά της τεχνολογίας. Ιδρύει µια εταιρεία πληροφορικής µε την επωνυµία Lantec, πρόδροµο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Lannet που είχε άδοξο τέλος.

Η Κλωνατέξ και η Ανοιξη του Χρηματιστηρίου

Το 1998 ο πατέρας του Χριστόδουλος του παραδίδει τα ηνία των Κλωστηρίων Ναούσης και ο ίδιος καλείται να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Ο Χριστόδουλος Λαναράς ίδρυσε τα «Εριοκλωστήρια Πεννιέ» και το 1964 συνεταιρίστηκε με την ΕΤΒΑ προκειμένου να δημιουργήσει τα Κλωστήρια Ναούσης. Μάλιστα η ΕΤΒΑ κατείχε αρχικά το 60% της νέας εταιρείας η οποία εισήχθη στο Χ.Α. Το 1973. Ο Χριστόδουλος Λαναράς δεν έμεινε στα Κλωστήρια Ναούσης και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε ιδρύσει άλλες τρεις εταιρείες στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας: την «Ολυμπιακή Κλωστοϋφαντουργία», την «Τρικολάν Γαλλοελληνική» και την «Βερλάν Βαμβακοϋφαντουργική».

Το 1986 ιδρύθηκε η Fanco, ενώ το 1990 τα Κλωστήρια Ναούσης μετονομάζονται σε Κλωνατέξ.

Και ύστερα ήρθε το χρηµατιστήριο, οι εξαγορές και οι υπεραξίες στο ταµπλό, µε όραµα τη δηµιουργία ενός ισχυρού οµίλου µε κλωστοϋφαντουργικές µονάδες ανά την επικράτεια και σχέδια ευρωπαϊκής επέκτασης, µέσω πλήρους καθετοποίησης και επώνυµων ενδυµάτων µε διάσηµα σήµατα.

Γύρω από τον επιχειρηµατία, ο οποίος απέκτησε από επενδυτές και αγορά το προσωνύµιο «Sir Thomas», αρχίζει να πλέκεται ο µύθος ενός σύγχρονου Μίδα, που πέραν των άλλων απολάµβανε τη στήριξη πολιτικών και επιχειρηµατικών «τζακιών».

Ο Θωμάς Λαναράς ήταν πρώτος ξάδελφος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το γάµο της αδερφής του πατέρα του, Χριστόδουλου, µε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και πρώτος ξάδελφος του Σπ
Keywords
Τυχαία Θέματα