Στο ΣτΕ η απόφαση για τους ΧΥΤΑ

Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Τετάρτη οι αιτήσεις των Δήμων Κερατέας Λαυρεωτικής και της Κοινότητας Γραμματικού που ζητούν να μην κατασκευαστούν Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στις θέσεις Βραγόνι και Μαύρο Βουνό, αντίστοιχα, των δύο δήμων. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος με εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, περίπου 40 κάτοικοι ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά της κατασκευής ΟΕΔΑ στους δύο ΟΤΑ.

Αναφερόμενη
στο ιστορικό των υποθέσεων, η εισηγήτρια των υποθέσεων κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέφερε ως προς την περιοχή της Κερατέας ότι σε έκταση 540 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστεί: α) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δυναμικότητας 72.500 τόνων κατ' έτος και επιφάνειας 5 στρεμμάτων (ειδικότερα, στην εν λόγω μονάδα θα λαμβάνουν χώρα διαχωρισμός και ανάκτηση των κυριότερων κατηγοριών υλικών που ενδείκνυνται για περαιτέρω αξιοποίηση), β) Μονάδα κομποστοποίησης, δυναμικότητας 40.000 τόνων κατ' έτος και επιφάνειας 40 στρεμμάτων (στην εν λόγω μονάδα προβλέπεται η παραγωγή compost από προδιαλεγμένα στην πηγή οργανικά υλικά, ήτοι πράσινα, γεωργικά ή/και οργανικό οικιακών αποβλήτων), γ) Μονάδα προεπεξεργασίας (βιολογικής ξήρανσης), δυναμικότητας 127.500 τόνων, κατ' έτος και επιφάνειας 40 στρεμμάτων, δ) Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή και Υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), δυναμικότητας 127.500 τόνων κατ' έτος, συνολικής χωρητικότητας 4,2 εκατ. κυβικών μέτρων και επιφάνειας 170 στρεμμάτων και ε) Έργα υποδομής - οδός προσπελάσεως στις εγκαταστάσεις κ.λπ.

Ο δήμος Κερατέας υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο Ν. 3164/2003 με τον οποίο εγκρίθηκε η δεύτερη φάση σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής είναι αντισυνταγματικός, παρά το γεγονός ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε νόμιμο. Και είναι αντισυνταγματικός ο επίμαχος νόμος επειδή κατά το παρελθόν η Πολιτεία είχε επικαλεστεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και παρ' όλα αυτά πέρασαν αρκετά έτη χωρίς να υλοποιηθεί το έργο. Τώρα όμως έχουν εκλείψει οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι που επέβαλαν την κατασκευή ΟΕΔΑ και έτσι η χωροθέτηση δεν πρέπει να γίνει με νόμο, αλλά κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και σύμφωνα με τη νομοθεσία με υπουργική απόφαση.

Η πλευρά του δήμου σημείωσε ακόμη ότι κοντά στο χώρο εγκατάστασης ΟΕΔΑ υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου και κατά συνέπεια παραβιάζονται το άρθρο 24 του Συντάγματος και η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Επίσης, προσέθεσε στο σημείο αυτό ο δήμος Κερατέας ότι από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει οπτική επαφή με το υπό κατασκευή ΟΕΔΑ, κάτι που δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η κατασκευή του ΟΕΔΑ θα μετατοπιστεί νοτιότερα κατά 150 μέτρα, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε τόσο από το δήμο όσο και από τους παριστάμενους στην αίθουσα του δι
Keywords
Τυχαία Θέματα