Στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία

ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ
Με σειρά δηλώσεών τους, στις οποίες, αφενός υποστήριζαν πως πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα και να της δοθεί η ευκαιρία για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση και αφετέρου ζητούσαν να υπάρξει επιτήρηση της χώρας που θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίστηκαν και το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι τοποθετήσεις κορυφαίων Αυστριακών πολιτικών στην αποκαλούμενη ελληνική κρίση χρέους.

Σε συνέντευξή της στην
ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Έστεραϊχ», η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στην Ελλάδα, τονίζει ότι πρόκειται για μια επώδυνη αλλά απαραίτητη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κρίση και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την ελαχιστοποίηση της ζημίας.

Η ίδια, σε σχέση με το αν τελικά θα πρέπει να δοθεί νέα οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι ζητά από την Αθήνα όσο το δυνατόν αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις και προσθέτει πως η διάσωση όμως της Ελλάδας είναι απαραίτητη «για να αποτρέψουμε όσους κερδοσκοπούν με πιθανή χρεοκοπία της χώρας», ενώ ως προς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, η κ. Φέκτερ το αποκλείει κατηγορηματικά, με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για «μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση», παρέχοντάς της οικονομική βοήθεια, αλλά προτείνοντας συγχρόνως στην Ε.Ε. να θέσει υπό επιτήρηση τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα προοπτικές και συγχρόνως να τη στηρίξουμε στο δρόμο που έχει να διανύσει».

Δηλώνοντας πεπεισμένος ότι τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα θα αποπληρωθούν, ο κ. Λάιτλ επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να λάβει μακροπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και να τη «βοηθήσει» να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση ότι «δεν επιτρέπεται να γίνονται επιφανειακές προτάσεις όπως αυτή πως θα πρέπει να σταλεί σε χρεοκοπία η Ελλάδα», την οποία έκανε ο Αυστριακός καγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των διήμερων εργασιών της εξαμηνιαίας Συνόδου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού στο Ζέμερινγκ.

Τόσο ο κ. Σπίντελεγκερ όσο και ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, υποστήριξαν τη σημασία της σταθερότητας του ευρώ και τα οφέλη που αποκομίζει η Αυστρία από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, παρ' όλες τις διαφορετικότητες στην Ευρωζώνη και τις λανθασμένες επιλογές μεμονωμένων χωρών που έχουν προκαλέσει προβλήματα, τα οποία, όπως σημείωσε ο καγκελάριος, «θα μας απασχολούν για αρκετό καιρό ακόμη».

Παραπέμποντας στο γεγ
Keywords
Τυχαία Θέματα