Στην ΕΚΤ το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση τραπεζών

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης του Χρηματοοικονομικού Συστήματος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής,
ετοιμάστηκε ύστερα από διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι πρόκειται για τη μόνη φορολογία που καλείται να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από τη φορολογία που θα διαρκέσει 2 χρόνια θα εισπραχθούν 120 εκατομμύρια ευρώ. Πενήντα εκατομμύρια προορίζονται για το Ταμείο Στήριξης το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κατόπιν σύστασης της Κεντρικής Τράπεζας στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σχολιάζοντας τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ότι το Ταμείο πρέπει σε βάθος χρόνου να αγγίξει το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος δηλαδή τα 500 εκατομμύρια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο κ. Ορφανίδης είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος με κύρια ευθύνη τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει ευρύτερα τα δημόσια οικονομικά με κύριο στόχο να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέες φορολογίες. Υπάρχει, κατέληξε, και διαφορά φιλοσοφίας.

Υψίστης σημασίας θεωρεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Η σύσταση του ταμείου, είπε, είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος, ανεξάρτητα από τα οικονομικά του κράτους. Είπε επίσης πως όταν βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει τα χρήματα που θα έχει εισπράξει το κράτος από την συγκεκριμένη φορολογία, να επιστραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι επιβάλλεται η δημιουργία, σε βάθος χρόνου, ενός ταμείου στήριξης, το οποίο θα ανέρχεται στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου ταμείου, κατέληξε, είναι αναγκαία, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου όπου το μέγεθος του Τραπεζικού Τομέα είναι αρκετά μεγάλο.-
Keywords
Τυχαία Θέματα