Τα τρία στάδια της προπαγάνδας: Από τα 50 δις της τρόικας ως τα 30 των τραπεζών

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η προπαγανδιστική τακτική της πρόκλησης σύγχυσης, σε συνδυασμό με το πέρασμα από το «σύστημα πλημμυρίδα» στο σύστημα «σταγονόμετρο» και αντίστροφα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη ανάπτυξη. Είναι σαφές ότι ακολουθείται συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Παντού. Από την πώληση δημόσιας περιουσίας ως τη Λιβύη, τον πυρηνικό εφιάλτη, τους φαρμακοποιούς και τις τράπεζες.
άσει αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στελέχη της για να ανακοινώνουν κάτι. Μόλις προκαλείται αντίδραση, η ίδια η κυβέρνηση που έριξε το θέμα στο τραπέζι, το παίρνει πίσω – πολλές φορές δια του ιδίου του πρωθυπουργού. Και σε ένα τρίτο στάδιο, το θέμα επανέρχεται, ωσάν να μην είχε...
μεσολαβήσει καθόλου το δεύτερο στάδιο, αυτό της αναίρεσης και της καταγγελίας.

Την είδαμε αυτήν την τακτική να ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο κυρίως τις τελευταίες 45 ημέρες.

Στις 11 Φεβρουαρίου, η τρόικα – προφανώς εν γνώσει της κυβέρνησης – ανακοίνωσε την πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Η εκ μέρους της κυβέρνησης καταγγελία του εαυτού της (δηλαδή της τρόικας) άρχισε αμέσως. Διάφοροι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έλαβαν μέρος στο δεύτερο στάδιο του προπαγανδιστικού σχεδίου: Εμείς κυβερνάμε, υπερέβησαν τα εσκαμμένα οι εκπρόσωποι της τρόικας, θα καταργηθούν οι συνεντεύξεις Τύπου της τρόικας. Με αποκορύφωμα την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Και τι έγινε στο τρίτο στάδιο; Στις 11 Μαρτίου δεσμεύτηκαν στο Eurogroup ότι θα εξασφαλισθούν 50 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Διότι περί αυτού πρόκειται. Ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε αξιοποιήσεις. Πρέπει να βρεθούν 50 δις ευρώ και θα βρεθούν (βάσει του σχεδίου, βέβαια, διότι στην πράξη δεν ξέρουμε τι θα γίνει). Οπότε εμφανίσθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή και, ενημερώνοντας για τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, πέρασε στην αντεπίθεση: «Τι θέλετε, να μην αξιοποιηθεί τίποτε;». Ωσάν να μην είχε καν μεσολαβήσει το δεύτερο στάδιο των καταγγελιών και της υπόσχεσης για νόμο που θα απαγορεύει τις πωλήσεις.

Μάθαμε, βέβαια, ότι θα πρόκειται για ένα είδος εκμίσθωσης για εκμετάλλευση με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, με βάση τα βρετανικά πρότυπα. Αλλά όποιος ξέρει τι γίνεται στη Βρετανία, γνωρίζει πως λίγες είναι οι φορές που μετά την λήξη των 99 χρόνων, επιστρέφει κάτι στο βρετανικό Δημόσιο. Και πάντως, όταν συμβαίνει αυτό, είναι επειδή οι ιδιώτες θέλουν να επιστρέψουν το ακίνητο και όχι επειδή τους το παίρνει πίσω το Δημόσιο.

Μια άλλη περίπτωση, ήταν αυτή με τους μετανάστες (Νομικής, Υπατίας, Χανίων). Στη διάρκεια της πρώτης φάσης, ακούσαμε ότι δεν θα γίνει καμιά υποχώρηση. Στη δεύτερη φάση οι υποχωρήσεις έγιναν μια χαρά – εξ ου και οι πανηγυρισμοί των εκβιαστών – απεργών πείνας. Και σε τρίτη φάση περίσσεψαν οι δηλώσεις βάσει των οποίων δεν υπήρξε ποτέ η δεύτερη φάση (των υποχωρήσεων).

Τα ίδια είχαμε και με την αντιμετώπιση των δ
Keywords
δις, τραπεζες, δις, τρια, συγκεκριμένο, λιβυη, τροικα, υπουργοι, βουλη, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, βουλευτες, το θεμα, θεμα, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, ευρω, εκμεταλλευση, ιδια, ειδος, κυβερνηση, ληξη, πωλησεις, συγκεκριμένο, σοφια, σχεδιο, τριτη, χαρα, εκβιαστων, πωληση
Τυχαία Θέματα