Στάση πληρωμών το εμπόριο;

Ο κίνδυνος εσωτερικής παύσης πληρωμών ρίχνει βαριά τη «σκιά» του πάνω από το ελληνικό εμπόριο που διέρχεται την πιο δύσκολη εποχή του μέχρι σήμερα.

Οι εκπρόσωποί του ζητούν από την κεντρική εξουσία να παρέμβει πριν να είναι πολύ αργά. Την ίδια ώρα δυναμώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας τόσο από την πρωτεύουσα όσο και από τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία
Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και από την περιφέρεια σχετικά με τη σκοπούμενη μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών από 60 σε 24, κατ' απαίτηση της τρόικας.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υπό τον πρόεδρό του, Βασίλη Κορκίδη, στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής προς τον πρωθυπουργό της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων, μεταφέροντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου αλλά και εφιστώντας τους την προσοχή στον κίνδυνο για εσωτερική παύση πληρωμών.

Ως κύριος φορέας εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου, η ΕΣΕΕ προσδοκά σε άμεση και ουσιαστική παρέμβαση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι γνωστό και ευρύτερα αποδεκτό ότι το ελληνικό εμπόριο και ειδικότερα οι μμε επιχειρήσεις αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της χώρας και κρίσιμο παράγοντα οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας, δίνοντας ζωή τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας.

Αυτός ο βασικός πυλώνας κοινωνικής συνοχής της χώρας μας, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, έχει πληγεί βαρύτατα από τη συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία έχει επιφέρει πρωτοφανείς επιπτώσεις με άμεσες κοινωνικές προεκτάσεις και απρόβλεπτους πλέον κινδύνους για το σύνολο των εμπόρων.
Στην ανακοίνωση τονίζονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Η καθημερινή πραγματικότητα των συναδέλφων μας, όσων τουλάχιστον επιβίωσαν της «λαίλαπας» των δύο τελευταίων ετών, συνθέτει μια εικόνα απογοήτευσης, αβεβαιότητας, αγωνίας, φόβου, αδιεξόδου και απελπισίας.

Οι περισσότεροι βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν ανεπιστρεπτί τους κόπους μιας ζωής και συχνά τη μοναδική πηγή εισοδήματος ολόκληρης της οικογένειάς τους. Εχουν επιπλέον να πληρώσουν χαράτσια, έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, αντικειμενικά κριτήρια και ό,τι άλλο μπορεί να μηχανευθεί ο ευφάνταστος κυνηγός της ύστατης ρευστότητας που απομένει στις επιχειρήσεις τους.

Τα αδιέξοδα όμως και η οργή για τις άδικες επιβαρύνσεις, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την αδράνεια και την αδιαφορία των αρμοδίων μπροστά στα προβλήματα επιβίωσης των μμε εμπορικών επιχειρήσεων δημιουργούν διλήμματα τα οποία δυνητικά οδηγούν σε ακραίες επιλογές. Είναι πάρα πολλοί, οι συνάδελφοί μας, που μας καλούν να κηρύξουμε πανελλαδική «στάση πληρωμών», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο διωγμό που υφίσταται ο εμπορικός κόσμος.

Οι επιλογές αυτές μπορεί να μη συνάδουν με τον ορισμό περί «ορθής» συμπεριφοράς, αλλά στις σημερινές συνθήκες, οι λέξεις και οι έννοιες έχου
Keywords
Τυχαία Θέματα