"Σε εξέλιξη" οι συνομιλίες για την Πορτογαλία

Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ "βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Publico.

"Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη", είπε ο Αλταφάζ, ο οποίος έφθασε στη Λισαβόνα το απόγευμα της Δευτέρας, ερωτηθείς για πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον εγχώριο Τύπο και
κατά τις οποίες το σχέδιο δανεισμού της χώρας πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

"Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει κατάληξη (στις διαπραγματεύσεις) προσεχώς" και "μια ικανοποιητική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν", συνέχισε, τονίζοντας τη σημασία που έχει το να συμφωνηθεί "η στήριξη των πολιτικών κομμάτων" σε αυτή.

Αυτό θα επιτρέψει να υπάρξει η διαβεβαίωση πως το πρόγραμμα, "το οποίο βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση, θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές" για την ανάδειξη νέας βουλής και κυβέρνησης που είναι προγραμματισμένες για την 5η Ιουνίου.

Μετά την υποβολή του αιτήματος της Λισαβόνας για την υπαγωγή της στο μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΕΕ, μια αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέπτεται τη Λισαβόνα για να διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες και τους όρους της συμφωνίας για την παροχή δανείων ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ ζητούν σε αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο θα δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν τα κόμματα εξουσίας εν όψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Ο πορτογαλικός Τύπος αναφέρει ότι η αποστολή πρόκειται να ζητήσει μέτρα όπως αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ελαστικοποίηση της εργασίας, μείωση της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων ανεργίας, ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, κ.λπ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD, κεντροδεξιά) με νέα επιστολή του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση κάλεσε να υπάρξει "διαφάνεια" όσον αφορά τα στοιχεία για την κατάσταση των δημοσιονομικών, πάντως διαβεβαίωσε ότι "θα αναλάβει τις ευθύνες του. . . για την προάσπιση των συμφερόντων της Πορτογαλίας".
Keywords
Τυχαία Θέματα