Ρομπάι: Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης

“Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι εκτός συζήτησης, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και ως πρόταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει”, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

“Ο έλληνας πρωθυπουργός κρατά μια θαρραλέα στάση και τον συγχαίρω
γι΄αυτό”, προσέθεσε και σημείωσε πως “μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους. Στη Λετονία, ωστόσο, έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, όπως επίσης είχε συμβεί και στο Βέλγιο. Αν επομένως, η πολιτική που ακολουθείται φέρει αποτελέσματα και αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια, οι κυβερνήσεις κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών τους”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει σπουδάσει αρχαιοελληνική και λατινική φιλοσοφία, καθώς και εφαρμοσμένα οικονομικά -“διαθέτοντας έτσι έναν εξαιρετικό συνδυασμό γνώσεων για τον χειρισμό των ευρωπαϊκών προβλημάτων”, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης-, αναγνώρισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι για την Ελλάδα “η ώρα της αλήθειας και της συλλογικής προσπάθειας”. Τόνισε όμως πως το σχέδιο υπέρβασης της κρίσης “είναι εφικτό, θα φτάσετε σαν τον Οδυσσέα στην Ιθάκη” κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η χώρα μας “θα πετύχει τον στόχο της. Δεν είστε μόνοι, η Ελλάδα κι η Ευρώπη μετέχουν από κοινού στην προσπάθεια” σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βαν Ρομπάι παρατήρησε πως “όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές” και υπογράμμισε πως η ΕΕ μετακινείται σε μια κατεύθυνση “στενότερης πολιτικής συνεργασίας, αποφεύγω να μιλήσω για ενοποίηση” παρατήρησε, τονίζοντας πως “πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση από τη συνθήκη της Ρώμης” αναφέροντας ενδεικτικά ότι η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης έγινε με την αίρεση “αν χρειαστεί ανάγκη”, για να μετεξελιχθεί σύντομα στον προσδιορισμό “όταν χρειαστεί ανάγκη”.

Ο κ. Βαν Ρομπάι παρατήρησε ακόμη ότι “η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι θέμα αξιοπρέπειας” επεξηγώντας πως “η κατανομή των βαρών πρέπει να είναι δίκαιη”, ενώ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε την ομοιότητα που παρουσιάζουν οι δύο ευρωπαϊκές στρατηγικές: τα κοινά σύνορα και το κοινό νόμισμα, “αν κάποιος αποτύχει, τότε όλοι κινδυνεύουμε”, είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βαν Ρομπάι αναγνώρισε ότι η Ευρώπη δεν είναι στις μέρες μας ως έννοια “δημοφιλής”, αποδίδοντας τούτη τη διαπίστωση εν μέρει στην τακτική πολλών κυβερνήσεων να χρεώνουν τις δυσάρεστες πολιτικές στην Ευρώπη.

“Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, όμως εγώ ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών παρέπεμπα συνεχώς στο Μάαστριχ, είχα ξεχάσει ότι είναι πόλη, θυμόμουν μόνο τη συνθήκη!”, είπε. Κατά την ανάλυσή του υπάρχουν δύο διεργασίες διαφορετικών χρονικών ρυθμών - “η εκτέλεση ενός προγράμματος λιτότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα