"Πολύ καλή η προσωπική σχέση Παπανδρέου-Ομπάμα"

Το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη, το ερωτηματικό που υπάρχει για την επόμενη μέρα και ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής σημασίας της στην περιοχή, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας
σε συνέντευξή του στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ.

Ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο του Παρισιού υπέρ της συνέχισης των διπλωματικών προσπαθειών και τόνισε ότι η ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας αναγνωρίζεται απ΄ όλους και «προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να βοηθήσει και την επόμενη ημέρα». Αναφέρθηκε ειδικότερα στις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τον Αραβικό Κόσμο, το Ισραήλ αλλά και την Τουρκία. Το άλλο σημαντικό σημείο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα -Παπανδρέου ήταν οι εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εξέφρασε δε άλλη μία φορά την αναγνώρισή του στις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ Δρούτσας υπογράμμισε την πολύ καλή προσωπική σχέση των δύο πολιτικών η οποία έγινε εμφανής από την πρώτη συνάντησή τους πριν από έναν χρόνο στο Λευκό Οίκο.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα που προέκυψαν στη Σύνοδο για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τόνισε ότι η επιδίωξη του Πρωθυπουργού να κλείσουν από τη σύνοδο της 11ης Μαρτίου ήταν σοφής, γιατί στο μεταξύ μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, η Ιαπωνία, και την Πορτογαλία, τα οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Για την επόμενη ημέρα της συνόδου των Βρυξελλών είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και για κάθε πολίτη.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δρομολογήσει τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα και για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Ως προς τις σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, είπε ότι μία ισχυρή, σταθερή ευρωπαϊκή οικονομία είναι προς το συμφέρον και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για όλη τη Διεθνή Κοινότητα.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη στο Λονδίνο για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Κόσμου. Εμείς ως Ελλάδα, τόνισε, θα αναπτύξουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες της χώρας μας για ενδεχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα, είπε ότι η Ελλάδα το έχει θέσει εξ αρχής στην ΕΕ και το θέμα αναφέρεται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα, του χτεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει πολύ σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις.

Για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ότι είναι πολύ πιο εύκολο και αβανταδόρικο να βγαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και να κραυγάζει, αλλά το να πεις εγώ θα προσπαθήσω, είναι πιο θαρραλέα πολιτική.

Συνοψίζο
Keywords
Τυχαία Θέματα