Προσέγγιση των λαών σε φόρουμ για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε σήμερα τις σχέσεις συνεργασίας σε επιμέρους τομείς μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που επιτρέπουν την οικοδόμηση των συνθηκών για την ειρήνη του αύριο, κατά την έναρξη των εργασιών ενός φόρουμ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί γάλλοι και ξένοι υπουργοί, στο Παρίσι.

"Αν
μια δυναμική διπλωματική δράση είναι απαραίτητη για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, οι επί τόπου ενέργειες και οι συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών, Παλαιστινίων και τρίτων παραγόντων είναι αναντικατάστατες προκειμένου να οικοδομηθούν οι συνθήκες για την ειρήνη του αύριο", γράφει σε μήνυμά του ο Σαρκοζί το οποίο ανέγνωσε ο υπουργός Συνεργασίας Ανρί ντε Ρενκούρ.

"Εντός της Μέσης Ανατολής όπου οι λαοί ξέρουν ότι η ειρήνη είναι επίσης το κλειδί της ανάπτυξης, οι προκλήσεις είναι κοινές για όλους. Είτε είναι κάποιος Αιγύπτιος, Τούρκος ή Λιβανέζος, Ισραηλινός, Παλαιστίνιος, από το Ομάν ή το Κατάρ, η ασφαλής και συνεχής πρόσβαση στο νερό είναι μια ανάγκη όπως είναι η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια", προσθέτει ο Νικολά Σαρκοζί.

Το νερό, οι νέες πηγές ενέργειες, η επισιτιστική ασφάλεια και η πληροφορική περιλαμβάνονται στην ατζέντα του φόρουμ που οργάνωσε η Βαλερί Χοφενμπέργκ, ειδική απεσταλμένη της Γαλλίας για την οικονομική, πολιτισμική, εμπορική, εκπαιδευτική και περιβαλλοντική διάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

"Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν κοινές απαντήσεις και λύσεις, γιατί τα ποτάμια που αρδεύουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αψηφούν τα σύνορα, γιατί τα νέα μέσα επικοινωνίας είναι ουσιαστικά διεθνή", αναφέρει ο Σαρκοζί.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν προσκληθεί στο φόρουμ είναι ο Γκιλάντ Ερντάν, ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος, ο Μοχάμαντ Νατζάρ, ιορδανός υπουργός Ύδατος και Άρδευσης, ο Σαντάντ Ατιλί, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Ύδατος.
Keywords
Τυχαία Θέματα