Το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι διαλυμένο

Η ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ
Η βρετανική φιλανθρωπική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, προειδοποιώντας ότι η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί αλματωδώς, κατά 70% ως το 2050, τονίζει σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε σήμερα ότι οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα οικονομικά σοκ έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση κι ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων έχει τρωθεί σοβαρά.

«Το σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένο παγκοσμίως»,
είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam Μπάρμπαρα Στόκινγκ στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την έναρξη της εκστρατείας Grow ("Καλλιεργήστε") την ώρα που 925 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πάνε για ύπνο νηστικοί κάθε μέρα.

«Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξάνεται», δήλωσε η Στόκινγκ. Η πείνα χειροτερεύει λόγω του μεγεθυνόμενου πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων, των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, των μαχών για τον έλεγχο της γης και των υδάτινων πόρων και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Πλέον έχουμε εισέλθει σε μια εποχή κρίσης των καλλιεργειών, του σοκ πάνω στο σοκ: (σημειώνονται) ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και στις τιμές του πετρελαίου, καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, οικονομικές καταρρεύσεις και παγκόσμια εξάπλωση» των κρίσεων, ανέφερε η Όξφαμ σε έκθεσή της.

Η έκθεση, με τίτλο "Growing a Better Future: Food Justice in a Resource-Constrained World" ("Καλλιεργώντας ένα Καλύτερο Μέλλον: Διατροφική Δικαιοσύνη σε έναν Κόσμο που Αντιμετωπίζει Έλλειψη Πόρων»), η έκθεση τονίζει ότι «η κλίμακα της πρόκλησης δεν έχει προηγούμενο, αλλά το ίδιο ισχύει και για το διακύβευμα: ένα βιώσιμο μέλλον στο οποίο όλοι θα έχουν αρκετά να φάνε».

Η ΜΚΟ πιστεύει ότι ένας τρόπος να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων είναι ο περιορισμός της κερδοσκοπίας στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων επί μελλοντικής απόδοσης για τα αγροτικά προϊόντα (agricultural commodity futures). Η οργάνωση αντιτίθεται επίσης στη χρήση τροφίμων για ζωοτροφές ή/και βιοκαύσιμα.

«Η χρηματιστική κερδοσκοπία πρέπει να ρυθμιστεί, και να αποκρουστεί η υποστήριξη για τα βιοκαύσιμα που εκτοπίζουν τα τρόφιμα», ανέφερε.

Η Στόκινγκ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της εισαγωγής από τις ρυθμιστικές αρχές ορίων τοποθέτησης στις συναλλαγές των προθεσμιακών συμβολαίων επί μελλοντικής απόδοσης για τα αγροτικά προϊόντα, τονίζοντας ότι η κερδοσκοπία έχει κάνει τις τιμές των τροφίμων ακόμα πιο ευμετάβλητες.

Η έκθεση τονίζει: «Η τεράστια ανισορροπία στις επενδύσεις στη γεωργία πρέπει να διορθωθεί, με την ανακατεύθυνση των δισεκατομμυρίων που ρίχνονται αυτή τη στιγμή σε μη βιώσιμες βιομηχανικού τύπου καλλιέργειες στις πλούσιες χώρες προς την κάλυψη των αναγκών των μικρής κλίμακας παραγωγών τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες».

ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Η έκθεση αναφέρει ότι η αποτυχία του συστήματος παραγωγής τροφίμων απορρέει από την αποτυχία των
Keywords
Τυχαία Θέματα