Προς κατάργηση οι πολλαπλές συντάξεις

Νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, σημειώνοντας πως με αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι διάφορες πρόνοιες των νόμων και των κανονισμών που αφορούν στις συντάξεις.

Είπε, επίσης, πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα,
ενώ ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ευελπιστεί αυτό να εγκριθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε πως «ευελπιστούμε να περάσει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι διαθέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων». Όπως είπε η νομοθεσία προβλέπει ότι: -Η σύνταξη αξιωματούχου ο οποίος ανέλαβε ή αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα λειτουργήματα, ή αξιώματα ή θέσεις, περιορίζεται στο μισό των ψηλότερων απολαβών για οποιοδήποτε από τα εν λόγω λειτουργήματα, αξιώματα ή θέσεις.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως στις περιπτώσεις αυτές, με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνονταν συντάξεις για όλα τα αξιώματα στα οποία υπηρέτησε κάποιος, ενώ τώρα θα λαμβάνεται υπόψη ο πιο ψηλός μισθός που έπαιρνε και θα του δίνεται σύνταξη που δεν θα υπερβαίνει το 50% των ψηλότερων απολαβών που είχε. Δηλαδή αν κάποιος έπαιρνε ως αντιμισθία 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο η σύνταξη που θα παίρνει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

-Αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης σε περίπτωση που συνταξιούχος ανέλαβε ή αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα, αξίωμα ή θέση. Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτό ισχύει στο θέμα του βουλευτή που γίνεται υπουργός και παύει να παίρνει πλέον σύνταξη βουλευτή. Με τη νέα νομοθεσία θα αναστέλλεται η σύνταξη που έπαιρνε και από άλλα λειτουργήματα που ασκούσε πριν να γίνει υπουργός και θα παίρνει μόνον την αντιμισθία του υπουργού.

-Καταργείται το δικαίωμα επιλογής, μεταξύ σύνταξης μόνο ή ελαττωμένης σύνταξης και ΕΦΑΠΑΞ ποσού. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, υπήρχε η δυνατότητα να γίνεται μια προσαρμογή που ήταν επιλογή του καθενός, εάν με τη συνταξιοδότησή του έπειτα από έναν δημόσιο λειτούργημα αποφάσιζε εάν ήθελε να πάρει κανονικά το ΕΦΑΠΑΞ με τη σύνταξη ή να πάρει λιγότερο ΕΦΑΠΑΞ με μεγαλύτερη σύνταξη. Πλέον αυτό το δικαίωμα καταργείται με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 63 ετών αντί των 60. Σε αυτή την πρόνοια υπάρχει εξαίρεση για κάποιους που επηρεάζονται από συγκεκριμένες πρόνοιες, σε συγκεκριμένες νομοθεσίες.

Κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πλασματική υπηρεσία.
Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου υπήρχε μια ρύθμιση που γινόταν σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έπαιρναν πρόωρη σύνταξη για να αναλάβουν ένα δημόσιο αξίωμα, γινόταν ένας υπολογισμός και τους πιστωνόταν μια υπηρεσία για να συμπληρωθούν κάποια απαραίτητα χρόνια για ν
Keywords
Τυχαία Θέματα